2018. június 22. Paulina
Miskolc
13°C / 16°C
Harmincöt éves a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület – ünnepi programmal készültek
minap.hu
|
2017. szeptember 23. 15:43
|
frissítve: 2017. szeptember 26. 19:08
A fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Fügedi Márta Népművészeti Egyesület szombaton emlékoszlop-avatással, kiállítás-megnyitókkal és a kézműves vásár mellett színpadi programokkal is várta azokat az érdeklődőket, akik együtt szerettek volna velük ünnepelni. Vasárnap újfent várják a látogatókat a Diósgyőri Kézműves Alkotóházba.

fugedi_kopjafa_170923ml_3.jpg

Fotó: Mocsári László

Az emlékoszlop – mely megörökíti a 35. születésnapot – avatásánál beszédet mondott Molnárné Forray Marianna, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület volt elnöke. A műsorban közreműködtek Csiszár István népzenész és barátai.

– 35 év hosszú idő, főleg egy egyesület életében – fogalmazott a tiszteletbeli elnök. – Az alapítók talán nem is gondolták, hogy ennyi éven keresztül működőképes szervezetet hoznak létre. Sajnos kevesen élnek már közülük, hálás szívvel gondolunk rájuk ma is.

Gergye Zoltán, az egyesület jelenlegi elnöke a Miskolc Televíziónak elmondta, egy civil szervezet életében jelentős dátum a 35 év.

– Igaz, hogy mi vagyunk a születésnaposok, de az ünnepi hétvégén mi adjuk most az ajándékot – utalt az elnök az alkotóházban és annak udvarán megtartott számtalan programra. – Az első évnek ugyanaz volt a motivációja, mint a mai napnak: a megörökölt hagyományainkat megőrizni és továbbadni. Persze, az elmúlt évtizedekben átértékelődött a népművészet, de igyekszünk a mai korhoz „hajlítani”, hogy használható legyen, körülvegyen minket.

fugedi_kopjafa_170923ml_9.jpg

A 35 év ünneplése kapcsán két kiállítást is megnyitottak a Diósgyőri Kézműves Alkotóházban. Szűcs Árpád fotós Meglesett mesterek című fotótárlata mellett Váradiné Osváth Ilona Évezredeink motívumkincsei keresztmetszeteken című kiállítását is megtekinthetik mától az érdeklődők. A kiállításokat Viszóczky Ilona, a Herman Ottó Múzeum etnográfusa nyitotta meg.

fugedi_kopjafa_170923ml_1.jpg

Mindezek mellett a megszokott kézművesvásár, mesterség bemutatók, családi kézműves, játszóházi foglalkozások, népi játszótér, népi ételkóstolás, de miniatűr díszfák kiállítása is várta az érdeklődőket. A színpadon pedig Novák László citerázott, de volt bábelőadás, dobkör, és Csiszár István népzenész és barátainak, valamint a Mintha Zenekar koncertjét is élvezhették a kilátogatók.

Vasárnap, szintén délelőtt 10 órától várják az érdeklődőket az alkotóházba – ezzel kétnaposra nyúlik a Fügedi ünnepe. A színpadon Seres Zsuzsa hegedül majd, lesz Ludas Matyi mesejáték, fellép még a Kisgyőri Népdalkör, a Számadó Zenekar koncertje pedig délután fél 4-kor kezdődik, majd fél 5-től egy fergeteges Számadó táncházzal zárul az ünnepi hétvége.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat