2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
"A haza minden előtt" - Ünnepi megemlékezés a diósgyőri országzászlónál
Kujan István
|
2018. március 14. 13:37
|
frissítve: 2018. március 15. 12:50
Felvonták az országzászlót szerdán Diósgyőrben a ’48-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából. Az ünnepi megemlékezésen a Nagy Lajos király Általános Iskola diákjai adtak műsort. Kriza Ákos polgármester beszédében arról szólt, hogy március 15. egyik legfontosabb tanulsága az az egység, amit a márciusi ifjak emléke ma is példaként állít elénk. A megemlékezés zárásaként koszorúkat helyeztek el a résztvevők az országzászlónál.

Kriza Ákos úgy fogalmazott, március 15. nemzetünk egyik legfontosabb ünnepe, a hazaszeretet ünnepe.

diosgyor_marc15_180314ml_10.jpg

– A hazaszeretet hasonlítható a szülők iránti szeretethez, amely tettekben is megnyilatkozik. Jelenti a családot, melynek felelősséggel, őszinteséggel, önzetlenséggel, szeretettel és önfeláldozással tartozunk – húzta alá a városvezető. Hozzátette: ha azonban gyengülnek az emberi kapcsolatok, ha gyengülnek a családok, akkor gyengül a hazánk, a nemzetünk iránt érzett szeretet és felelősség is.

diosgyor_marc15_180314ml_46.jpg

– Erősítsük tehát meg magunkat 1848 forradalmi tavaszának ünnepével, ami az első lépcsőfok volt az önálló és szabad magyar állam felé vezető úton. A 170 évvel ezelőtti forradalom egyik legfontosabb tanulsága azonban az az egység, amit a márciusi ifjak emléke ma is példaként állít elénk – hangoztatta a polgármester. – A 48-as forradalmárok eszmeisége, Magyarország önállósága és egysége ott rejtőzik ebben a diósgyőri országzászlóban is. Ezért talán március 15-e lehet az a kitüntetett ünnep, ami összefog minden magyart. Mert minden magyar hisz az országzászló piros-fehér-zöld hármasában.

diosgyor_marc15_180314ml_28.jpg

Kriza Ákos hangsúlyozta, 1848 „a nemzet megfellebezhetetlen szimbóluma” annak a közös célnak és értéknek, amelyre közösen tették fel életüket március 15. hősei.

– Azért állunk most itt, mert közösséget érzünk velük. Ahogy őket, úgy minket is érdekel, hogy milyen lesz hazánk 5, 10, 50 év múlva. Soha ne feledjük, hogy ez mindig rajtunk múlik! – emelte ki a városvezető, hozzátéve: ahhoz, hogy hová jutunk el, felelős gondolkodásra, tervezésre, hosszú távra szóló nemes célokra van szükség.

diosgyor_marc15_180314ml_22.jpg

– Így gondolkodtak a márciusi ifjak is, és így gondolkodunk mi is, akik a város egészét és részeit egységesen fejlesztendő területként kezeljük. Ma nincs szükség véráldozatokra, de küzdelemre és összefogásra igen. Nekünk is küzdenünk kell, hiszen mindannyian azért élünk itt, mert mindannyian ide tartozunk – fogalmazott.

diosgyor_marc15_180314ml_14.jpg

Miskolc polgármestere végül felhívta a figyelmet arra, hogy ne feledjük: a hazaszeretet érzésének gyengülésével a nemzet erkölcsi ereje is gyengül; lazul az összetartozás, képtelenné válik a nemzet a fellendülésekre, a nagy jelentőségű tettekre.

diosgyor_marc15_180314ml_2.jpg

– Ezért azt kívánom, éljünk 1848 örökségével. Legyen elég erőnk és kitartásunk az ország- és városépítésre – zárta ünnepi beszédét Kriza Ákos, aki méltóságteljes ünneplést kívánt mindenkinek.

diosgyor_marc15_180314ml_65.jpg

Az ünnepi beszédet követően a Diósgyőri Nagy Lajos király Általános Iskola tanulói adtak műsort, majd az emlékezés és kegyelet virágait, koszorúit helyezték el az országzászlónál a város, intézmények, politikai pártok és civil szervezetek képviselői.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat