2018. december 13. Luca, Otília
A hazai méztermelés helyzete – Nagy István parlamenti államtitkár előadása Miskolcon
MiskolcTV
|
2018. február 22. 15:40
|
frissítve: 2018. február 23. 10:26
A méhészet aktuális kérdéseivel foglalkozó továbbképzésen elhangzott, a világon óriási a méh hiány. Magyarország az Európai Unió harmadik legjelentősebb méztermelő országa. A konferencián elmondták: a kormány számára kiemelten fontos a hazai méhészek érdekeinek védelme.

Molnár Gergely, méhész gyerekkora óta, egészen pontosan 24 éve méhészkedik. Ő azért vett részt a méhészet aktuális kérdéseivel foglalkozó továbbképzésen, mert még hatékonyabb munkát szeretne végezni. Szerinte a jövőben a legnagyobb kihívást a klímaváltozás okozza majd.

mez3.jpg

– A klímaváltozás hatására olyan kártevők jönnek be a méhészetbe, amik eddig nem, számunkra idegen volt, nem ismerjük, nem tudunk róla és a jövőben ez óriási problémát fog okozni ebben az ágazatban – mondta.

mez5.jpg

A megyében több mint 70 méhegészségügyi felelős dolgozik, munkájuknak köszönhetően ellenőrizhetők azok a betegségek, amelyek a méhcsaládokat veszélyeztetik.

– Kiemelném itt a méh családoknak az őszi monitoring vizsgálatát ahol nagyon sok esetben a nyúlós költés rothadásnak a jelei mutatkoznak és ebben az esetben a hatóság megsemmisíti azokat a méh családokat, amelyek a fertőzés jeleit mutatják – fogalmazott Farkas János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója.

mez4.jpg

A kormány számára kiemelten fontos a hazai méhészek érdekeinek védelme. Magyar kezdeményezésre az Európai Bizottság elfogadta a méhekkel, mézzel és a méhésztársadalom helyzetével foglalkozó, úgynevezett mézjelentést – hangsúlyozta Nagy István parlamenti államtitkár.

mez2.jpg

A méhészek és a kormányzat egymásra talált, hiszen addig amíg a méhészek a kaptár mögött küzdöttek sikerrel és egy nagyon szép eredményt produkáltak, a magyar kormány az ő érdekeit védte Brüsszelben.  – A két munkára nagyon nagy szükség van. Addig míg mi itthon előállítjuk a kiváló minőségű mézet, addig tudunk jövedelmet realizálni belőle ha azt megfelelő piacokra is tudjuk juttatni és ezt a piacra juttatást kellett elintézni, kellett ebben küzdeni – szögezte le a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

mez6.jpg

A szakemberek azt remélik, hogy az intézkedések megvédik majd a méhészeket a mézhamisítás okozta alacsony áraktól, és a növényvédő szerek túlzott használatától is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat