2018. december 19. Viola
Hétvégi borünnep az Avason - elkezdődött a Borangolás
Répássy Olívia
|
2015. május 08. 17:40
|
frissítve: 2015. május 10. 09:48
Lesz panorámaösvény, segélyhívó és térfigyelő kamerák a történelmi Avason – mondta el Pfliegler Péter alpolgármester a Borangolás nyitó rendezvényén. A városházán tartott konferencián jelen volt Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

konferencia_150508_fkcs_9.jpg

Fotó: Kaderják Csilla

A "Hagyomány, bor, marketing" című konferencián szó esett az avasi borospincék történetéről, jelenlegi állapotáról és jövőbeli fejlesztéseiről. Az első előadást Gál Péter tartotta. A Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az államnak a legfontosabb, hogy a borászoknak tisztességes jövedelmük legyen.

– Ehhez szükséges a hatékonyság – mondta. – Ehhez kellenek a hatékony szabályok. Fontos, hogy odafigyeljünk a kutatásra és az oktatásra, hiszen ha a fiatalok nem tanulják meg a pincemunkákat és a birtokvezetést, hogy várhatjuk el a jövő generációjától, hogy fenntartsa a magyar borpiac jelenlegi szintjét?

konferencia_150508_fkcs_6.jpg

Magyarország ugyanis tizenhatodik helyen szerepel a világranglistán. A helyettes államtitkár elmondta, hogy nem az a lényeg, hogy sok bort termeljünk, hanem hogy minőségében kiválót adjunk ki a kezünkből. Ehhez szerinte hatékony és szigorú eredetvédelmi rendszer kell. Hiszen csak az előírások megszabása eredményezhet hosszútávú fejlődést ezen a területen. Ezt segíti az új hegyközségi törvény is.

borangolas.jpg

A 2010 és 2014 közötti fejlesztésekre emlékeztetett előadásában Pfliegler Péter alpolgármester. Elmondta, hogy számos útleszakadás és partfalomlás helyreállításával kezdődött el a történelmi Avas rekonstrukciója.

konferencia_150508_fkcs_3.jpg

A jövőről is beszélt az alpolgármester. Miskolc a megyei jogú városok közül az egyik legtöbb forrást, 35 milliárdot használhat fel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból. A pénzből jut a történelmi Avas rehabilitációjára.

– Egy panorámaösvényt alakítunk ki az Erzsébet tértől a Kühne-pad mellett a Bortanyáig, majd fel a Latabár soron keresztül a kilátóig. Lesz még segélyhívó és több térfigyelő, hogy a történelmi Avas biztonságos és megvilágított legyen.

borangolas2_140510ml_30.jpg

Pfliegler Péter hangsúlyozta: a főépítész vezetésével katasztert készítenek, hogy felderítsék, pontosan mennyi pince van az Avason és hogy melyik kié. Azokat a pincéket, amiket elhanyagolnak tulajdonosaik, a városvezetés vagy megvenné, vagy olyan vevőket szerezne, akik foglalkoznak majd az ingatlanokkal.

– Olyan ékszere az Avasi Pincesor Miskolcnak, amilyen sehol máshol nincs – hangsúlyozta. – Nincs még egy olyan nagyváros, ahol közvetlenül a belvárosból tíz perc sétával lehetne elérni a borospincéket. Ezzel szeretnénk még több látnivalót és programot kínálni az ide jövő egyre több turistának – mondta az alpolgármester.

borangolas2_140510ml_09.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat