2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
A horvát háborús veteránok nem adják fel a követeléseiket
MTI
|
2015. június 01. 17:41
|
frissítve: 2015. június 01. 17:41
A tüntető horvát háborús veteránok nem adják fel követeléseiket azután sem, hogy kérésükre hétfőn Zoran Milanovic miniszterelnök, Predrag Matic veteránügyi miniszter és Ante Kotromanovic védelmi miniszter fogadta küldöttségüket.

Az illetékes zágrábi minisztérium előtt hét hónapja tüntető veteránok egy csoportja a múlt héten a parlament elé vonult és összetűzésbe került a rendőrséggel.

A hétfői párbeszéd után, amelyet több televíziós társaság élőben közvetített, Duro Glogoloski, a mozgássérült veteránok egyesületének elnöke kijelentette: nem elégedettek a találkozó kimenetelével, és folytatják a demonstrációjukat is a veteránügyi minisztérium előtt 225 napja felállított sátrakban.

"Meglepődtünk, hogy Matic miniszter úr egy konkrét választ sem tudott adni kérdéseinkre, de a legfontosabb, hogy beszéltünk" – mondta, majd hozzátette: a következő találkozóra jövő hétfőn kerül sor a veteránok egyesületei és az illetékes minisztériumok képviselői, valamint a kormányfő között. A találkozón egyebek között szó esett a háborús veteránok egészségügyi ellátásának problémáiról, a nyugdíjakról és a veteránokra és családtagjakira vonatkozó különböző törvények hiányosságairól.

Predrag Matic veteránügyi miniszter a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy azok a problémák, amelyek elhangzottak a beszélgetésen, nem adnak okot a tüntetésre és a múlt héten történtekre. Hozzáfűzte: "Minden, ami ma elhangzott megoldható."

A horvát veteránok szerint a balközép kormánykoalíció közömbös a sorsukkal szemben, ezért azt követelik, hogy a veteránügyi minisztérium vezetői mondjanak le. A tüntetők másik követelése, hogy a kormány rendezzen nyilvános vitát a jogaikról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről, és a parlament foglalja bele a módosítást az alkotmányba. E két követeléssel azonban hétfőn nem hozakodtak elő, mert - ahogy azt a mozgássérült veteránok egyesületének elnöke mondta - el akarták kerülni, hogy mindjárt az első találkozón kiéleződjön a vita.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat