2018. augusztus 14. Marcell
Miskolc
14°C / 29°C
Idén is sokat spórol az energián Miskolc - később a KKV szektort is segítenék
minap.hu
|
2018. február 06. 18:52
|
frissítve: 2018. február 08. 14:27
Közös villamos energia- és földgázbeszerzésen indultak Miskolc önkormányzati tulajdonban és fenntartásban lévő gazdasági társaságai, intézményei, illetve a Miskolc Holding Zrt. és a tulajdonában lévő társaságok. Az ok – azon kívül, hogy törvényi előírás szerint ezeknek a szervezetnek a szabad piacról kell beszerezni az energiát– az, hogy így több tízmillió forintos megtakarítást érjenek el.

miho_hokozpont_151013ml_02.jpg

Ismét közös beszerzésen indultak Miskolc városi vállalatai, cégei, intézményei a villamos energiára és földgázra vonatkozóan, előbbiben 20-an, míg a földgáz beszerzésen 16-an. A két csoportban lévők nagyrészt lefedik egymást, hisz jellemzően mindkét energiahordozóra szükségük van mindennapi működésük során. Így mindenki duplán jól jár, mert mind a villamos energiához, mind a földgázhoz kedvezőbb áron juthat hozzá, mintha azt egyedüliként megvásárolná. Az eljárás során ráadásul az első körben benyújtott árajánlatokat még egyszer megversenyeztetik és a kereskedőknek a kezdő ajánlathoz képest még lejjebb lehet vinni az árat addig, amíg már senki sem hajlandó alacsonyabbra licitálni. Ráadásul ez egy évre szól, vagyis hiába emelkedik az energia piaci ára, ezt az önkormányzati büdzsé nem érzi meg. Így tervezhetőbbé válik a költségvetés. A tét nagy, főleg, ha összességében nézzük az adatokat. Ez évre egy kisvárosnyi, majdnem 35 GWh villamos áramra és több mint 15 millió köbméter földgáz vásárlására írtak ki közbeszerzést.

A villamos energia és gázköltség egyébként az önkormányzati cégek, vállalatok és intézmények éves költségeinek jelentős részét teszi ki. Egyértelmű tehát, hogy a közös beszerzés valamennyi intézmény és gazdasági társaság - egyben Miskolc város - alapvető érdeke. Ezen a költségelemen így összességében mintegy 100 millió forintos megtakarítás érhető el, vagyis ennyit spórolnak a város számára azok, akik a piaci ár helyett a közös beszerzés árait fizetik ebben az évben.

Miskolc a következő időszakban azt tervezi, hogy saját intézményei, cégei, vállalatai mellett, a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (KKV) is elérhetővé teszi a közös beszerzésen való indulást. A modell még kidolgozás alatt van, de a KKV szektornak is megéri majd figyelni a lehetőséget. Főleg úgy, hogy a tavalyi év második felében a földgáz és a villamos energia világpiaci ára jelentősen emelkedett. Az önkormányzati segítséggel mindkét fél jól járhat. Ha a KKV számára kiszámíthatóbbá és a közös beszerzéssel olcsóbbá válik az energia, akkor jobban tud tervezni és megtakarítások elérni, ami fejlesztésekre is fordítható. Ezzel akár újabb munkahelyek is létrejöhetnek, a KKV-k fejlődése pedig tovább növelheti az önkormányzat iparűzési adóbevételeit.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat