2018. június 21. Alajos, Leila
Miskolc
16°C / 18°C
Ifi olimpiai fesztivál: van esély a miskolci éremszerzésre!
Tóth Milán
|
2017. július 17. 16:07
|
frissítve: 2017. július 19. 12:25
Július 23 és 29. között Győr ad otthont az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak (EYOF), melyen hat miskolci tehetség is megmérettetheti magát. Ennek apropóján (is) látogattunk ki hétfő délelőtt az atlétikai centrum futópályájára, és beszélgettünk a főszereplőkkel, de nem feledkeztünk meg az Európa-bajnokságon járt vagy arra készülő versenyzőkről sem.

felkeszules_ifi_olimpia_170717_ja_1.jpg

Deák-Bárdos Mihály látja el jó tanácsokkal a fiatalokat. Fotók: Juhász Ákos

A Miskolci Városi Sportiskola hat fiatalja készülhet az olimpiára, amire Deák-Bárdos Mihályék igazán büszkék lehetnek, hiszen ha az egyéni sportágakat nézzük, egyetlen klub sem képviseltetheti magát ilyen sok versenyzővel. A sportiskola szakmai igazgatója szeretné, ha a "miskolci különítmény" eredményesen szerepelne, de véleménye szerint még fontosabb, hogy kiadják magukból a maximumot.

– Pályafutásotok egyik legfontosabb eseménye vár rátok – szólt Deák-Bárdos Mihály a 2000 és 2003 között született versenyzőkhöz. – Élvezzétek ki minden pillanatát a viadalnak, mert kevés sportolónak adatik meg, hogy Magyarországot képviselje ilyen fiatalon egy világeseményen, ráadásul hazai pályán. Ne a helyezés legyen a fő szempont, hanem az, hogy kihozzátok magatokból a maximumot.

felkeszules_ifi_olimpia_170717_ja_3.jpg

Bacsa Fanni, Feczkó Csanád, Iván Zsombor, Faragó Petra és Pintér Erik

Három atléta (Bacsa Fanni, Iván Zsombor és Pintér Erik), két judós (Faragó Petra és Feczkó Csanád) és egy úszó (Vécsei Réka) utazhat a most vasárnap rajtoló sporteseményre. A héten még Miskolcon készül a csapat, de szombaton már Budapestre utazik az ünnepélyes fogadalomtételre. Szerencsére a versenyhelyszínek nem lesznek egymástól távol, így akár még szurkolhatnak is egymásnak fiatal sportolóink.

A judósok közül az 50 kilogrammosok között induló Feczkó Csanád már kedden megkezdi szereplését, míg a +70 kilósoknál szereplő Faragó Petrának péntekig még van ideje. A két tehetség magabiztosan, jó hangulatban várja a viadalt, amire a múlt héten egy speciális edzőtáborral hangoltak.

– Jól sikerült a felkészülés, mindent megteszek, hogy a legjobbamat tudjam nyújtani, senkitől nem félek – fogalmazott Faragó, aki elárulta, pszichológus is segített nekik a hangolódásban, majd Feczkó vette át a szót. – Tavaly és idén is szerepeltem már a válogatottal Európa-bajnokságon, így én nyugodtabb vagyok, van már némi nemzetközi tapasztalatom. Nem szabad görcsössé válnunk, nincs rajtunk nyomás. Ha eszünkbe jut az a munka, aminek köszönhetően most elindulhatunk az ifi olimpián, az már ad egy olyan megnyugvást, ami segít megnyugodni. Én legalábbis erre szoktam gondolni.

Mivel a judósaink kiemeltként várják a sorsolást, ezért papíron az első két körben könnyebb ellenfelet kapnak. Deák-Bárdos ugyanakkor hangsúlyozta: a sport azért sport, mert borulhat a papírforma, éppen ezért mindig csak a következő ellenfélre szabad koncentrálni.

felkeszules_ifi_olimpia_170717_ja_40.jpg

Pintér Erik 7 méter feletti ugrással lenne elégedett

Az atlétikások közül leghamarabb Pintér Eriknek kell bizonyítania, kedden kezdődik a távolugrók versenyszáma. A remek testi adottságokkal rendelkező atléta sprinter is, a 4X100 méteres váltó tagja. Ügyességi számában az egyéni csúcsa 6,79 méter, de szeretne 7 méter fölé kerülni. Ugrott már jelenlegi rekordjánál nagyobbat, de az a hátszél miatt nem tekinthető hivatalosnak. Egyébként a győri egy "hátszeles" pálya, ezt László István, Pintér edzője árulta el. A váltó tartalékja Iván Zsombor, akinek a fő száma a hármasugrás: pénteken szeretne 14 méter fölött teljesíteni.

felkeszules_ifi_olimpia_170717_ja_31.jpg

Bacsa Fanni már várja az olimpia rajtját

Bacsa Fanni, a DVTK-ban futballozó Patrik húga, 13:85-ös egyéni csúccsal büszkélkedhet 100 méteres gátfutásban. A tehetség ezt mindenképpen szeretné megdönteni a jövő héten, érte pénteken szoríthatunk, de tagja a váltónak is. Tigyi József, az MVSI atlétika szakosztályának vezetője tagja a magyar válogatott edzői stábjának, így tanítványaival ott lehet a legfontosabb pillanatokkor.

– A múlt hetet Győrben töltöttük, a verseny helyszínén, ami a reményeim szerint egy kis pluszt jelent majd indulóinknak – árulta el a szakember. – Kipróbáltuk a pályát, az eszközöket, ami a gyerekeknek kifejezetten tetszett. Nincsenek óriási elvárásaink, a lényeg, hogy mindenki élvezze azt, amit csinál. Persze, ha valaki megjavítja addigi legjobb eredményét, annak csak örülni tudunk. Ha mindenki tudása legjavát adja, akkor sok döntőben szurkolhatunk.

Vécsei Réka talán a legnagyobb név, hiszen a mellúszó fiatal kora ellenére már a többszörös olimpiai bajnok Hosszú Katinkát is legyőzte. Szerdán 100, pénteken pedig 200 méteren indul Vécsei, aki a pár héttel ezelőtti ifjúsági Európa-bajnokságon 200-on az ötödik helyet szerezte meg, míg a 4X100 méteres váltóval ezüstéremnek örülhetett.

felkeszules_ifi_olimpia_170717_ja_27.jpg

Edőcs Fanni kedden utazik az ifjúsági Eb-re

Tehetségekben nincs hiány az atlétikapályán és az MVSI-nél, és ezt nem csak az EYOF-ra készülők bizonyítják. A 21 éves Kovács Soma a lengyelországi U23-as Eb-n 20 kilométeres gyaloglásban a 24. helyen ért célba, míg Edőcs Fanni kedden indul a junior Eb helyszínére, az olaszországi Grossetóba. A 14:17-es csúccsal rendelkező Edőcs egész éves jó teljesítményének köszönhetően került be a magyar csapatba, e hét pénteken pedig már drukkolhatunk érte 100 méter gáton.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat