2018. augusztus 14. Marcell
Miskolc
14°C / 29°C
Indul a gyümölcsös ültetvények összeírása
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2018. február 08. 16:30
|
frissítve: 2018. február 10. 11:48
Gyümölcsösültetvény-összeírást tart február 14. és április 16. között a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kérdőíveket február 14. és 28. között online is ki lehet tölteni. Akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, azokat személyesen keresik fel az összeírók március 1. és április 16. között. Miután az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, ezért az érintettek számára a válaszadás kötelező.

Mintegy 1500 település 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaságának több mint 37 ezer ültetvényére terjed ki az összeírás. Célja, hogy információval szolgáljon az ágazat döntéshozói, gazdálkodói, valamint szakmai szereplői számára a gyümölcsösök gazdasági potenciáljáról és a gazdálkodás főbb jellemzőiről. Az adatfelvétel kilenc hazai gyümölcsre terjed ki. Ezek együttes területe ugyanis az ország gyümölcsös ültetvényeinek szinte teljes egészét lefedi.

Tóth Péter, a KSH Mezőgazdasági Statisztikai Osztályának statisztikai tanácsadója ismertette, a mostani összeírást egy uniós rendelet írja elő. Ez alapján négy gyümölcsfajra – az almára, az őszibarackra, a kajszibarackra és a körtére – kötelező az összeírás. De ezen négy fajnak a területe Magyarország gyümölcsterületének csak az 50 százalékát fedi le, és ágazati szakértőkkel történt egyeztetés után azt látták, hogy ezt a listát még további öt fajjal lehetne kiegészíteni. Így aztán már az ország gyümölcsös területeinek a 95 százalékát lefedik.

Szilva, meggy, cseresznye, dió és bodza – ezekkel a gyümölcsökkel egészül ki az összeírás hazánkban. Borsod az ország egyik jelentős gyümölcstermelő területének számít. Itt található az ország gazdaságainak több mint 6 százaléka. A hazai kajszibarack-ültetvények 22, a körte-ültetvények 21, a bodza-ültetvények 13 százaléka szintén borsodi.

Malakucziné Póka Mária, a KSH Mezőgazdasági Adatgyűjtések Főosztályának vezetője elmondta, a megye jelentős hányadát képviseli az ültetvény-összeírásnak, az itteni települések közel felében vannak jelen az összeírás kapcsán. Hozzátette, 35 összeíró fogja járni a településeket, és azokat kérdezik majd, akik internetesen nem tettek eleget a szolgáltatási kötelezettségeiknek.

Borsod megyében a gazdaságok száma meghaladja a 900-at, az ültetvényeké pedig a 2 ezret. Ezeket keresik fel április 16-ig az összeírók. Miután az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, ezért az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az első adatok év végére lesznek meg, a végleges számok pedig várhatóan 2019 első negyedévében állnak majd rendelkezésre.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat