2018. augusztus 15. Mária
Miskolc
16°C / 24°C
Ingyenes filmvetítés a magyar kultúra napja alkalmából
minap.hu
|
2018. január 17. 16:07
|
frissítve: 2018. január 18. 17:55
2018. január 22-én 16:00-tól a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében egy magyar filmklasszikus, a Körhinta ingyenes vetítésére kerül sor a magyar kultúra napja alkalmából.

Fábri Zoltán digitálisan restaurált klasszikusát 61 év után láthatják az érdeklődők. A film digitális felújítása eredményeként eredeti minőségében tekinthető meg az alkotás. A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumának 60. és Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója miatt került fókuszba a Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével 1955-ben forgatott film, amely a fiatalság és a szerelem győzelmét hirdeti.

Az év elején indított digitális fejújítási program keretében ez az első film, amelyet felújított a Filmarchívum.

A film rövid története:
Pataki elhatározza, hogy kilép a szövetkezetből, lányát Farkas Sándor egyéni gazdához adja és így egyesítik szomszédos földjeiket. Mari azonban Bíró Mátét, a szövetkezet tagját szereti. Egy vidám vásári mulatságon boldogan keringenek együtt a körhintán, amíg az apai szó vissza nem parancsolja a lányt. Egy lakodalmi mulatságon nyílt összecsapásra kerül sor a két rivális között. Mari bejelenti apjának, hogy Mátét szereti. Apja baltával támad rá, a lány elmenekül otthonról. Máté talál rá, hazaviszi és közli Patakival házassági szándékukat. Az apa kénytelen feladni a harcot…

Körhinta
magyar romantikus film, 90 perc, 1956.
Rendező: Fábri Zoltán
Forgatókönyvíró: Fábri Zoltán, Nádasy László
Szereplők: Törőcsik Mari, Soós Imre, Szirtes Ádám, Barsi Béla

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat