2019. február 18. Bernadett
Ismét élettel és izgalommal telik meg a Diósgyőri vár!
Budai Gábor/minap.hu
|
2017. április 14. 16:15
|
frissítve: 2017. április 17. 12:15
A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend fegyver- és viseletbemutatót tartott a Diósgyőri várban. Aki ma lemaradt róla, holnap újra megnézheti, húsvét vasárnap és hétfőn pedig nagyszabású családi nappal várják a látogatókat a szervezők.

A húsvét miatt idegenforgalmi szempontból ismét felélénkült Miskolc. Az ország számos pontjáról érkeztek kikapcsolódásra vágyó családok, akik közül sokan ma ellátogattak a Diósgyőri várba is. Köztük volt Juhosné Atyi Mariann, aki Debrecenből érkezett.

_diosgyori_aranysarkantyus_lovagrend_20170414_bl_17_web.jpg

Fotó: Beregi László

– Már korábban is jártunk itt, de most a saját szememmel is láthatom, hogy nagyon szépen felújították a várat – mondta.

A viseletbemutatón a látogatók megismerhették, hogy Nagy Lajos király idejében milyen öltözéket hordtak a lovagok, de a korabeli fegyvereket is bemutatták nekik.

_diosgyori_aranysarkantyus_lovagrend_20170414_bl_15_web.jpg

– Ezek a fegyverek több korszakot is felölelnek – ismertette Lénárt Attila a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend részéről. – Valamennyi eszköznek a használata komoly fizikai felkészültséget és speciális tudást igényel. A kardok használata elsősorban vívóalapokra épül, ezeket a korabeli vívó kódexekből ismerhetjük meg, tanulmányozhatjuk és aztán próbáljuk elsajátítani.

Bemutatót nemcsak ma szervezett a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend, holnap újra láthatják a látogatók a programot. Húsvét vasárnapján és hétfőjén pedig igazi családi rendezvénnyel várja a vár a családokat.

_diosgyori_aranysarkantyus_lovagrend_20170414_bl_10_web.jpg

– Élettel, izgalommal telik meg a vár udvara ezeken a napokon is. Lesz kisállat-simogató kacsákkal, bárányokkal, kecskegidákkal, kisnyulakkal – mondta el Almási Beatrix, a Diósgyőri vár kommunikációs menedzsere. – Az interaktív játékoknak köszönhetően megismerhetik a gyerekek az őshonos magyar állatfajtákat és az állattartó gazdák mindennapjait. A pásztorka népi játszóházban hagyományőrző népi játékok és interaktív feladatok várják majd a gyerekeket, ki lehet próbálni a csúzlizó várat, az állat árnyék felismerő táblát vagy éppen a tanya építőjátékot is.

_diosgyori_aranysarkantyus_lovagrend_20170414_bl_04_web.jpg

A hosszúhétvégéken is népszerű Miskolc, ám húsvétkor még több látogatót vonz a város. Ezúttal a húsvéti programok – az újjáépített vár adottságainak köszönhetően – rossz idő esetén sem maradnak majd el.

Nem

Olvasnivaló