2018. június 21. Alajos, Leila
Miskolc
16°C / 18°C
Itt az influenza: látogatási tilalom a miskolci kórházakban!
minap.hu
|
2018. február 21. 11:37
|
frissítve: 2018. február 22. 16:11
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház két intézményében is látogatási tilalmat rendeltek el kedden, az influenzajárvány miatt – tudtuk meg az ÁNTSZ-től. A tilalom a következő osztályokat érinti:

latogatasi_tilalom.jpg

A megyei központi kórházban a Gyermek Egészségügyi Központ valamennyi osztályát, a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályt, valamint a Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztályt. A Semmelweis Tagkórházban a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályt zárták le a látogatók elől.

Több mint háromezren fordultak orvoshoz Borsodban influenzaszerű tünetekkel múlt héten. Dr. Papp Erzsébet, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese elmondta, a megbetegedések száma várhatóan még nőni fog. – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok jelentése alapján mintegy háromezer-negyvenöten fordultak orvoshoz a hetedik héten, tehát február 12. és 18. között. Ez harminckét százalékos emelkedés az előző héthez viszonyítva – mondta Papp Erzsébet, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese. – Kimondható tehát, hogy van influenzajárvány Borsodban. Százezer lakosból négyszázhuszonegyen betegedtek meg influenzában, ami halálos betegség is lehet, ha például tüdő- vagy agyvelőgyulladássá válik. A járvány most még mérsékeltnek mondható és van olyan terület, ahol még a járványküszöböt sem éri el, ilyen például Edelény és környéke. Ott még csak nyolcvanhárom megbetegedést regisztráltak százezer lakosonként, így oda még csak ezek után fog eljutni a járvány – tájékoztatott a főosztályvezető-helyettes.

influenza.jpg

Papp Erzsébet elmondta, Borsodban Mezőkövesden és környékén a legnagyobb a megbetegedések száma, ahol százezer lakosra hétszázharminchárom influenzaszerű megbetegedés jut. Ezt követi Miskolc és környéke, ahol ez a szám hatszázharminchárom. Ez több mint ötvenhét százalékos emelkedést mutat az előző héthez képest. – A harmadik legfertőzöttebb terület Encs és környéke, ahol négyszázharminckilenc beteg jut százezer lakosra, majd ezt követi Szerencs és környező települései. Itt kétszáztizenhárom fővel számolnak – mondta a főosztályvezető-helyettes, aki ismertette azt is, hogy a betegek köre milyen korosztályt érint. – Hatvannégy százalékuk tizenöt év feletti, akik közül a legérintettebbek a tizenöt és huszonnégy év közöttiek, ők a harmadát teszik ki a felnőtt betegeknek. Utánuk következik a harmincöt és ötvenkilenc év közötti korosztály, akik szintén csaknem a harmadát teszik ki az érintetteknek. Majd végül tizenkilenc százalékban a huszonöt és harmincnégy közöttiek, mintegy tizenöt százalékban pedig a hatvan év fölöttiek korosztálya – sorolta a főosztályvezető-helyettes, aki beszélt a tizenöt év alatti gyerekekről is. – Itt a legérintettebbek a tíz és tizennégy év közöttiek, csaknem fele a gyerekbetegeknek, majd csaknem harmadát érik el a hat és kilenc év közöttiek, végül tizenhat százalékuk háromtól ötéves, valamint mintegy négy százalékuk egy-két éves kisded – mondta, majd hozzátette, egyéves kor alatti gyermekről nem érkezett jelentés, hogy beteg lenne.

Az Országos Epidemiológiai Központ egy évvel ezelőtti hetedik heti tájékoztatója alapján ilyenkor már visszavonulóban volt az influenzajárvány, míg két évvel ezelőtt még csak ekkor érte el a csúcsát.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat