2018. július 19. Emília
Miskolc
15°C / 25°C
"Itt van az ősz, itt van újra, s szép mint mindig, énnekem..." – Magyarország legszebb erdői következnek
femina.hu
|
2017. szeptember 06. 12:54
|
frissítve: 2017. szeptember 08. 20:38
Petőfi Sándor szavai évről évre megelevenednek előttünk, ebben az avar illatú évszakban. De oly kevesen tudják, hogy Magyarországon számos olyan túraútvonal található, amely mesébe illő. Arról nem is beszélve, hogy ősszel minden sokkal szebb!

 

erdo2.jpg

Minden évszaknak más és más a domináló színe. A tavak nyáron kék színben, napsütésben ragyognak, míg télen ezüstös szürkeségük ad komor méltóságot a tájnak. Ugyanígy a tavasszal zsenge zöldben pompázó erdők is egészen más arcukat mutatják, amikor előkerül őszi, sárga-piros ruhájuk.

Ezek az őszi kirándulások nem a kőkemény kilométerekről és a teljesítményről szólnak, hanem a látványról. Arról, hogy néha megállsz megcsodálni a legszebb vörösbe, pirosba, narancssárgába borult fákat, miközben leveleket és gesztenyét gyűjtögetsz. Az átható csend és az őszi, sejtelmes fények megnyugtató szépséget adnak a tájnak.

Magyarország legszebb őszi tájai közül Miskolc sem maradhat ki!

erdo.jpg

Gemenci-erdő a Duna-Dráva Nemzeti Park féltve őrzött kincse, melyet behálóznak a kis utak, és ahol 31 kilométeren meseszép kisvasút jár.

erdo2.jpg

Miskolc-Lillafüredtől nem messze terül el a Csanyik-völgy, ahol nemcsak túrázni lehet, de vadaspark is van.

erdo3.jpg

Borsod megye és a Bükk-hegység egyik legszebb erdősége Bükkszentkereszt mellett fekszik tele növényritkaságokkal.

erdo4.jpg

Kőszegnél az Írottkő Natúrparkban, a csúcson a kilátóból lenézhetsz az osztrák-magyar határt jelölő nyírfaerdőre. Ez a hely az Országos Kéktúra nyugati végpontja.

erdo11.jpg

Szilvásvárad környéke és a Szalajka-völgy az év minden szakában gyönyörű. 

erdo6.jpg

A Börzsöny vonulatai közül az egyik legszebb panorámával a Csóványos szolgál, amivel egyidőben Diósjenő környékét és a Jenői-tó partját is bejárhatod.

erdo7.jpg

A Bakonyban a Cuha-völgy gázlói, sziklafalai és egy műemlékké nyilvánított vasút viaduktjai között visz az út.

erdo8.jpg

A Somló vulkáni kúpja Ajkától nem messze, a Marcal-medence keleti szélén áll. A tanúhegy oldalain ősszel szőlős kertek és gyertyános, bükkös, tölgyes erdők tarka levelei váltják egymást.

erdo9.jpg

A Déli-Bakony legmagasabb pontjára, a Kab-hegyre is érdemes felkapaszkodni, ahol a tévétorony áll. Innen nem messze a Kinizsi-kilátóból még többet láthatsz a tájból.

erdo10.jpg

Budapestieknek tökéletes őszi túra nekivágni Hűvösvölgytől a Fazekas-hegy, Normafa vagy az Árpád-kilátó fele vezető utaknak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat