2018. június 25. Vilmos
Miskolc
8°C / 18°C
Összehangolják a jogtudomány fejlődésének irányait a gyakorlati igényekkel
minap.hu
|
2017. június 19. 13:08
|
frissítve: 2017. június 20. 09:17
A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara hétfőn rendezte meg az Igazságügyi Minisztérium kutatási és oktatásfejlesztési programjaiban megvalósuló zárókonferenciáját, amely egyben a miskolci jogászképzés 35. jubileumi tanévének záróeseménye is volt. A jelenlévőket Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntötte.

jogasz2.jpg

Az Igazságügyi Minisztérium 2016-ban a jogászképzés színvonalának emelését célzó programot indított. Ennek részeként a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán összesen 14 kutatási és oktatásfejlesztési program kaphatta meg a minisztérium támogatását. A programok között egyaránt voltak kari szintű projektek (például Miskolci Jogi Kari Jogklinika Program, Bruckner Győző tehetséggondozó szakkollégium), illetve intézeti, tanszéki kutatások. A programokban összesen mintegy ötven oktató-kutató, tíz adminisztratív dolgozó, hét PhD hallgató és harminc joghallgató vett rész.

jogasz1.jpg

Az Igazságügyi Minisztérium kutatási és oktatásfejlesztési programjainak zárókonferenciáján az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket. Vízkelety Mariann hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium elköteleződését a jogászképzés és a jogtudomány támogatása mellett.

– A program célja olyan kézzelfogható eredmények elérése, amelyek közvetlenül járulnak hozzá az oktatás színvonalának növeléséhez, valamint összehangolják a jogtudomány fejlődésének irányait a gyakorlati igényekkel. Az igazságügyi tárca azt is fontosnak tartja, hogy olyan témaköröket, illetve kutatási elképzeléseket támogasson, amelyek az egyetem profiljához is illeszkednek, de az előttünk álló jogalkotási feladatokat is segítik – hangsúlyozta az államtitkár.

jogasz5.jpg

Farkas Ákos, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja általánosan értékelte a megvalósult projekteket.

– Alapos munkát végzett a kar, és olyan eredményeket produkált, amik érdemesek arra, hogy közzé tegyük őket. A kar bizonyította azt is, hogy érdemes ezt a munkát folytatni, és a minisztériumnak is érdemes továbbra is támogatni ezt – mondta a dékán.

jogasz6.jpg

Ezt követően az egyes projektfelelősök mutatták be a kutatási és oktatásfejlesztési tevékenységük során elért eredményeket. A rendezvény zárásaként Farkas Ákos dékán oklevelet adott át a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán IM Nemzeti Kiválósági Ösztöndíjat elnyert jogász hallgatóknak, és az IM Kutatási és Oktatásfejlesztési Programjaiban részt vevő doktorandusz hallgatóknak és joghallgatóknak.

jogasz4.jpg

A rendezvényen bemutatták egy, az alternatív vitarendezéssel és konfliktuskezeléssel foglalkozó online folyóiratot, aminek célja ebben a témakörben született tudományos igényű tanulmányok közlése, valamint a gyakorló szakemberek által felvetett gyakorlati kérdésekre és problémákra válaszokat adni.

jogasz3.jpg

A rendezvény méltó alkalmat adott továbbá az alapítása 35. évfordulóját ünneplő Állam- és Jogtudományi Kar jubileumi tanévének értékelésére is. Ennek során a dékán áttekintette a miskolci jogászképzés történetét, fontosabb mérföldköveit és a jubileumi tanévben megvalósult rendezvényeket.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat