2019. február 18. Bernadett
„Áradt felénk a szeretet és az energia”
Kazahsztánban lépett fel a Holdviola és Török Tilla zenekara
Kujan István
|
2015. június 15. 12:51
|
frissítve: 2015. június 16. 10:23
A Fonogram-díjas Holdviola, valamint a Junior-Prima díjas Török Tilla és zenekara közel tízezer néző előtt képviselte Magyarországot Közép-Ázsia legnagyobb világzenei fesztiválján. A The Spirit of Tengrin először lépett fel magyar zenekar.

holdviola_kazahsztan_150607_1.jpg

fotó: onparty.me

Június elején rendezték meg Almatiban, Kazahsztán legnagyobb városában a rangos fesztivált, ahol a koncerteken főként a közép- és belső-ázsiai eredetű, népi- és sámán-zenei motívumokkal vegyítik össze a modern zenei megoldásokat.

A The Spirit of Tengrire idén először kapott meghívást Magyarország. Hazánkat a magyar autentikus népzenét képviselő Török Tilla zenekara, valamint a tradicionális magyar népdalokat és az elektronikus zenét ötvöző Holdviola képviselte. A miskolci gyökerekkel rendelkező együttes gitárosa, Gál Lajos érdeklődésünkre elmondta, óriási örömmel fogadták a felkérést, tudván arról, milyen rangos fellépők tisztelték meg korábban is a világzenei fesztivált.

holdviola_kazahsztan_150607.jpg

A dobos Farkas Péter, az énekes és hegedűs Török Tilla, a gitáros Gál Lajos, a basszusgitáros Kiss Balázs alkotta együttes a hegedűs, énekes és dobos Török Flórával, a fúvós és citerás Török Dancsó Ádámmal, valamint a dudás Tóth Zsomborral kiegészülve utazott Kazahsztánba, ahol már szombaton élő akusztikus műsorral szerepeltek egy helyi televízió programjában.

"Már az első pillanatoktól kezdve érezhető volt, mennyire szeretnek minket, büszkén mondhatom: a magyar különítményt szinte testvérként kezelték Almatiban" – emelte ki Gál Lajos.

holdviola_kazahsztan_150607_4.jpg

A Holdviola gitárosa rendkívül elismerően szólt a profi szervezésről és lebonyolításról, valamint a fesztivál nagyszínpadán, vasárnap este adott koncert közönségéről is. Mint mondta, mintegy 10 ezer néző előtt játszhattak. A hófödte Tien San hegység lábánál elterülő 1,5 milliós nagyváros közönsége felfokozott érdeklődéssel várta Török Tilla és a Holdviola produkcióját, amit már a színpadra lépéskor hangos ovációval fogadott.

"Áradt felénk a szeretet, ömlött ránk az energia. Ezt azzal is igyekeztünk viszonozni, hogy több mondatot megtanultunk kazakul, ezt nagyra értékelte a közönség – fűzte hozzá a gitáros.

A The Spirit of Tengri fesztivált először 2013-ban rendezték meg Almatiban, de máris a modern folkzene legfontosabb fesztiváljai között tartják számon. Az idei eseményre 11 országból 14 zenekar kapott meghívást.

holdviola_kazahsztan_150607_2.jpg

Kazahsztánból tehát fantasztikus élményekkel tértek haza a zenészek, s egy rövid pihenőt követően kedden már a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál közönsége elé lépnek.

Este fél 8-tól lemezbemutató koncertet adnak az Erzsébet téren. Gál Lajos kiemelte, egy itthoni koncerten mindig szeretnének többet adni magukból, így lesz ez most is.

Az új lemezük anyagát hallhatja majd a közönség Miskolcon, és új tánckoreográfiákkal is jelentkeznek. Nagyon készülnek tehát a keddi, miskolci koncertre a Holdviola tagjai – minden bizonnyal legalább akkora szeretettel fogadják majd őket, mint nemrégiben Kazahsztánban.

Nem

Olvasnivaló