2018. november 20. Jolán
Kiemelt támogatás a sport- és szabadidős tevékenységeknek - Orbán Viktor átadta a Tokaji Vízitúra Központot
origo.hu
|
2018. június 14. 14:18
|
frissítve: 2018. június 18. 12:08
Csütörtök délelőtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között átadta a Tokaji Vízitúra Központot. A miniszterelnök elmondta, ideje, hogy Magyarország sportszerető nemzetből sportoló nemzetté váljon.

Schmidt Gábor, a Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint, nincs annál felemelőbb aktív kikapcsolódás, mint amikor az ember azt érzi, hogyan siklik egy kajak vagy egy kenu egy hullámmentes, sima vízen.

A Tokaji Vízitúra Központ mellett hamarosan építkezésbe kezd az Aggteleki Nemzeti Park, kikötő épül majd az úszóhajó programra, és számos kerékpárút megújul majd a környéken. Ezen kívül az ország többi részén 150 további helyszín kapcsolódik be a vízitúra-hálózatba.

orbanjaka1.jpg

Orbán Viktor, Koncz Ferenc, Scmidt Gábor és Révész Máriusz

Ezt követően a korábbi vb-ezüstérmes kenus, ifjabb Foltán László beszélt az általa vezetett Vízi Vándorprogramról. Elmondta, hogy a gyerekeknek nyújtott csodálatos élmények mellett akár a jövő olimpiai bajnokai is kikerülhetnek ebből a kezdeményezésből.

A Vándortábor Program keretein belül idén már hat útvonalon lehet kajakozni és kenuzni: a Bodrogon, a Felső-Tiszán, a Szigetközben, a Duna-kanyarban, az alsó Dunán és a Kőrösök vidékén. Közel háromezer-ötszáz gyerek fog vízre szállni: „Ez 3500 mosoly és megannyi csodálatos emlék, amelyek remélhetőleg hasonlóan pozitív dolgokra sarkallják majd a fiatalokat, mint engem. Azon dolgozunk, hogy az ország összes potenciális vízitúra-útvonalán olyan gyönyörű létesítményeket használhassanak a vízen járás szerelmesei, mint a Tokaji Vízitúra Központ” - mondta ifjabb Foltán László.

orbankriza.jpg

Orbán Viktor Kriza Ákos miskolci polgármesterrel a megnyitón

Ezt követően Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondott köszöntőbeszédet. A mindennapi hazaszeretet az, amikor „hazánk bevon bennünket a saját bűvkörébe”, ez pedig az ország megmaradását is szolgálja - hangsúlyozta a kormányfő. Mint arra rámutatott, Európa jövőjéről az látszik, hogy csak azok az országok maradnak talpon, amelyekben van hazaszeretet. „Akik nem, azok, így vagy úgy, de el fogják azt veszíteni” - értékelt.

orbankajak.jpg

Fotó: Polyák Attila - Origo

Orbán Viktor azt is hozzátette, hogy miközben Magyarországon az emberek imádják a sportolókat, európai szinten a legkevesebbet mozgó nemzetek közé tartozunk. „Fotelben jók vagyunk, a szurkolás jól megy, de ha fel kell állni, akkor gond van. A kormány célja, hogy 2030-ra Európa egyik legegészségesebben élő nemzete legyen a magyar” - mondta, hozzátéve: jelenleg ugyanis miközben a magyarok tisztelik élsportolóikat, a kontinens egyik legkevesebbet sportoló nemzetei közé tartoznak. A sport- és szabadidős tevékenységek ezért a jövő évi büdzsében is kiemelt támogatást kapnak - fűzte hozzá a miniszterelnök. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat