2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
Kiválasztották az Ország Tortáját – hamarosan Miskolcra is megérkezik!
Méder Noémi
|
2017. augusztus 11. 12:03
|
frissítve: 2017. augusztus 15. 10:25
Immáron 10. éve választják meg minden évben az Ország Tortáját. Ezt egy szakmai zsűri bírálja el, és augusztus 20-tól országszerte megkóstolható a cukrászdákban. A döntés megszületett, hamarosan a miskolciak is megízlelhetik az idei torta-különlegességet.

orszag_tortaja2017.jpg

2007-ben választottak először Országtortát, ami akkor a Madártej torta lett. Azóta találkozhattunk már Szilvagombóc tortával, Grillázstortával, tavaly pedig Az Őrség Zöld Aranya fantázianevű tortával, amelyben háromféleképp is megjelent a tökmag.

orszag_tortaja20172.jpg

Idén a dobogó – vagy inkább a tortaállvány – legfelső fokára a Balatoni Habos Mogyoró állhatott, amelyet Vaslóczki Orsolya, a Sugar! Design Cukrászda cukrásza készített. Ő 2015-ben a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megnyerte Buborékos baracktortájával.

orszag_tortaja.jpg

A karamell és a mogyoró csak hab az idei torta tetején… szó szerint, mivel ebből a kettőből készült a sütemény tetejére a könnyű hab, alatta feketeribizli-zselé és mogyorós roppanós tészta található, a torta pedig mogyorós habtészta alapú. A recept egyelőre top secret (szigorúan titkos), kizárólag a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai készíthetik. Év végén azonban nyilvánosságra hozzák a nagy titkot.

orszag_tortaja_2017.jpg

Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza, a Pöttyös Panni cukormentes torta készítője, és Vaslóczki Orsolya, a budapesti Horváth Cukrászda Kft. cukrásza, a Balatoni habos mogyoró alkotója a díjnyertes tortákkal.

2012 óta az Ország Cukormentes Tortáját is megválasztják, a pályázatot a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete együtt írja ki.

pottyospanni_orszag_cukormentes_tortaja3.jpg

Az idei nyertes Pöttyös Panni lett. Ez nem a torta készítőjének a neve, hanem a süteménykülönlegesség fantázianeve. Valószínűleg sokan emlékszünk még gyerekkorunk kis hősére, Pöttyös Pannira, akire nagymamája mindig pöttyös ruhát adott, egy napon viszont arra kelt fel, hogy a pöttyök a ruhájáról átmásztak a bőrére. Panni így diagnosztizálta magán a bárányhimlőt, Varga Margit, a Zazzi Cukrászda cukrásza viszont nem ezért adta kreációjának ezt a nevet – a torta tetején található díszek ihlették a készítőt a névválasztásra.

pottyospanni_orszag_cukormentes_tortaja.jpg

A Pöttyös Panni alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna mousse ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége, amely jól harmonizál a mandulalisztes mákos piskótával is.

Először augusztus 19-től Budapesten, a Magyar Ízek Utcája nevű rendezvényen kóstolhatjuk meg az országtortákat, aztán pedig hazánk több száz cukrászdájában is találkozhatunk velük.

pottyospanni_orszag_cukormentes_tortaja2.jpg

Miskolcon például a Falánk Fanny, a Kisgergely és a Balajti Cukrászdában is megkóstolhatjuk a mogyorós finomságot. A Cukimentes Cukrászdában biztosan megtaláljuk majd Pöttyös Pannit, de valószínűleg más helyeken is találkozhatunk a málnás-szilvás cukormentes különlegességgel.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat