2018. augusztus 20. István
Miskolc
16°C / 30°C
Klímaváltozással kapcsolatos kutatásokra nyert el támogatást a nemzeti agrárkutató
mti.hu
|
2018. február 01. 13:26
|
frissítve: 2018. február 01. 13:26
Klímaváltozással kapcsolatos kutatásokra 635,61 millió forint európai uniós támogatást nyert el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK).

A NAIK ismertette: hat kutatóintézet tizenkilen telephelyén folyik a kutatás, amelynek költségeire száz százalékos támogatást kaptak. A tájékoztatás szerint a kutatók a növénytermesztési rendszerek klímaváltozásnak való kitettségét, érzékenységét, sérülékenységét, valamint adaptációs lehetőségeit vizsgálják. A projekt nemcsak egy-egy művelési ág - szántó, erdő, gyümölcsös, szőlő- vagy zöldségtermesztés - önálló és elszigetelt vizsgálatára terjed ki, hanem a komplex művelési rendszerek vizsgálatára is.

A projekt hosszú távú célja, hogy támogassa egy-egy művelési ágban, egy adott termőhelyen a klímaváltozáshoz igazított, így a növénytermesztési lehetőségeket optimálisan hasznosító földhasználati struktúra kialakítását. A projekt keretében meteorológiai, talajtani, hidrológiai és liziméter eszközöket szereznek be, amelyeket adatgyűjtésre és üzemszerű adatszolgáltatásra fog használni a NAIK. A fejlesztés három új kutató felvételét teszi lehetővé. A NAIK intézeteiben a pályázat eredményeként végrehajtott fejlesztetések lehetőséget biztosítanak a kutatóhelyek bekapcsolódására hét nemzetközi kutatási hálózatba, továbbá tizenhárom kutatási lehetőség válik elérhetővé külső kutatócsoportok számára - ismertetik.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat