2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Kopjafát állítottak a Gárdonyiban
minap.hu
|
2017. november 10. 15:00
|
frissítve: 2017. november 12. 18:56
Megemlékezést és konferenciát is szervezett a Miskolci Gráciák Egyesülete a reformáció ötszázadik évfordulójának tiszteletére a Gárdonyi Géza Művelődési Házban pénteken. Köszöntőt elnökük, Pelczné Gáll Ildikó mondott.

„Mikor Urunk és Mesterünk azt mondta: Térjetek meg! – azt akarta, hogy a hívek egész élete bűnbánatra térés legyen.” – ez a mondat szerepel az első kövön. A kövekből összesen kilencvenöt van, hiszen Luther Márton ennyi pontban tűzte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára ötszáz évvel ezelőtt.

A Gárdonyi Géza Művelődési Házban péntektől kezdve van emlékhely a reformáció ötszázadik évfordulójának tiszteletére. Pelczné Gáll Ildikó, a Miskolci Gráciák Egyesületének elnöke köszöntőjében elmondta, szeretnék, ha az iskolások és az óvodások is eljönnének az egykori miskolci református család, Bárczayék kastélyának kertjébe. – Az ifjúságon van a hangsúly. Azt szerettük volna, hogy ha ők jövőre, mikor már nem ünnepeljük az évfordulót, akkor is tudnák, hogy mit is jelent a mai embernek a múlt üzenete. A reformáció nem az elszakadást jelenti, hanem egy európai összetartozást, a reformáció arról szól, hogy menjünk változtatni, és azt jelenti, képesek vagyunk tovább fejlődni – mondta az elnök.

reformacio_500_gardonyi_kopjafa_171110_ja_12.jpg

Ahogyan Pelczné Gáll Ildikó fogalmazott, Luther tézisei alapvető mérföldkövet jelentenek Európában, a kő a maradandóságot tükrözi, a kopjafa pedig az emlékezést. Dienes Dénes teológiai tanár, a konferencia egyik előadója elmondta, a nemzet fogalma már a középkorban is kialakult, a reformáció vezetett ennek elmélyüléséhez, megerősödéséhez. – A reformáció önmagában is egy nagyon fontos nyelvi teljesítmény, továbbá a helyben maradást is elősegítette – fogalmazott a tanár.

reformacio_500_gardonyi_kopjafa_171110_ja_21.jpg

A megemlékezés után a jelenlévők konferencián vettek részt, ahol Sándor Frigyes miskolci evangélikus esperes mellett Vargáné Balogh Judit, az Eszterházy Károly Egyetem docense is tartott előadást, A reformáció története Miskolcon címmel.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat