2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
„Kossuth Lajos azt üzente…!" Ünnepi programok a Szent István téren
minap.hu
|
2018. március 14. 17:42
|
frissítve: 2018. március 15. 17:02
Idén is egész napos családi programokkal, dallal, tánccal, huszárpróbákkal várják az érdeklődőket március 15-én Miskolcon, a Szent István téren. Az elmaradhatatlan huszártábor mellett a gyermekek ügyességi versenyeken, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.

Lesz tánctanítás és népzenei koncert, megkóstolhatjuk a kihagyhatatlan hagyományos magyar gasztronómiai finomságokat. Mindehhez népdalokat, ’48-as indulókat lehet tanulni, de lesz kisdobos képzés is.

03_jobbfelso.jpg

A téren hagyományőrzők mutatják be, milyen lehetett az 1848-as huszárok, honvédek élete. 11 órától óránként bemutató (10 perces szóbeli történelmi áttekintés, 15-20 perc alaki-, fegyver- és harcászati bemutató), mozsárágyú lövés, puska-pisztolylövés. A gyermekek nyeregbe is pattanhatnak, a kézműves műhelyben huszárcsákókat, pártát, pálcás bábot készíthetnek.

A 48-as toborzón, a katonai tábor területére a besorozott újoncok léphetnek csak be. A gyors kiképzés alatt a jelentkezők megtanulnak fegyverrel menetelni, sorakozni, katonanótákat énekelni – végül az újoncok készen állnak majd, hogy Kossuth seregéhez csatlakozzanak.

01_balfelso.jpg

A versenyvágta akadálypályáján egyszerre két játékos indulhat majd, lovon, zászlóval a kezében. Átkelnek a hídon, átverekedik magukat az osztrák katonák sorfalán. A versenyben az nyer, aki előbb tűzi ki a várra a nemzetiszínű lobogót. Lesz őrség - a kiképzett katonák fegyvermásolatokkal, egyenruhában-őrségben állnak az őrbódé előtt, miközben a szülőknek alkalmuk lesz emlékképet készíteni róluk.

03_felsocikkbe1.jpg

Egy óriás-társasjáték keretében az érdeklődők kvízjátékban vehetnek részt, bizonyíthatják felkészültségüket a forradalom eseményeiből, a történelmi Magyarország városaiból. A tábori nyomdában dúcnyomással jelenítik meg a 12 pontot, az interaktív színház tagjai korhű ruhákban vegyülnek el a tömegben, megelevenítve a korabeli hangulatot. A XIX. századi vásárok forgatagát mesterség-bemutatókkal idézik meg.

03_felsocikkbe2.jpg

Kicsiket és nagyokat, minden táncolni vágyót szeretettel vár a nap folyamán a Szinvavölgyi Néptáncműhely és a Tényleg Zenekar. A toborzó és palotás fergeteges hangulatáról ugyancsak fantasztikus táncosok gondoskodnak. Délután 14-től 16 óráig rézfúvósok muzsikálnak, 13 és 15 órától gólyalábas toborzó lesz haladóknak, a (to)borozó keretében pedig Igazi platnin sült krumpli lángossal és más finomságokkal várják az ínyenceket.

01_jobbfelso.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat