2018. július 16. Valter
Miskolc
13°C / 27°C
Kreativitás, innováció, csapatjáték! – FIRST LEGO League Miskolcon
minap.hu
|
2017. október 17. 16:48
|
frissítve: 2017. október 19. 09:20
Tizenkét csapat jelentkezett a borsodi régióból a FIRST LEGO League nemzetközi robotépítő- és programozó verseny miskolci regionális fordulójába. Miskolc, Mezőkövesd, Borsodnádasd, Edelény és Eger diákjai mérik majd össze tudásukat – pontosabban robotjaik tudását – december 16-án, Miskolcon.

robot_lego_remy_171017_vcs_11.jpg

Fotó: Végh Csaba

A nemzetközi robotépítő és programozó bajnokság célja, hogy bevezesse a fiatalokat a tudomány és a technológia világába, ösztönözze a kreatív gondolkodást és erősítse a csapatszellemet a résztvevőkben. A 9-16 éves diákokból álló csapatok feladata, hogy önálló kutatómunka során azonosítsanak egy a való életből vett problémát és arra egy megoldási javaslatot dolgozzanak ki. A verseny gyakorlati részeként egy saját maguk által tervezett robotot kell építeniük és programozniuk a LEGO Mindstorms szett segítségével. Ezt követően a robotoknak egy előre meghatározott feladatot kell végrehajtaniuk a versenypályán.

robot_lego_remy_171017_vcs_06.jpg

A 2017/18-as évadban először Miskolc és az észak-magyarországi régió diákjai is bekapcsolódhatnak a bajnokságba a Remy járműipari és alkatrészgyártó vállalat támogatásával. Általános iskolák, középiskolák és a robotika iránt elkötelezett, független szervezetek is indítanak csapatot a bajnokságon, amely semmilyen anyagi terhet nem jelent számukra, a Remy támogatásának köszönhetően.

robot_lego_remy_171017_vcs_03.jpg

A FIRST LEGO League hármas jelszava a kreativitás, innováció és csapatjáték, amelyet a Remy is a magáénak érez – mondta Orosz Tamás, gyárvezető, BPI Group Hungary Kft. – A Remy átvállalja minden költségét a versenyen való részvételnek, amely magába foglalja a Mindstroms LEGO szettet, a terepasztalokat, a nevezési díjat, és a versenyasztal kialakításához nélkülözhetetlen LEGO elemeket. Orosz Tamás kihangsúlyozta, a társadalmi szerepvállalás a legfontosabb számukra: úgy gondolják, ez a versenysorozat nemcsak a diákok és az iskolák, hanem a társadalom számára is rendkívül hasznos.

robot_lego_remy_171017_vcs_05.jpg

– Ez nem csak egy egyszerű robotépítő verseny – hangsúlyozta Orosz Tamás. – A társadalom egy mai problémájára próbál megoldást találni azáltal, hogy a diákokat közelebb hozza ehhez a problémakörhöz.

Idén a verseny központi témája a víz. A bajnokság résztvevőinek a víz megtalálását, szállítását, felhasználását és újrahasznosítását kell megvizsgálniuk, majd egy általuk kiválasztott probléma megváltoztatására kell javaslatot tenniük. Ezen kívül teljesíteniük kell egy játék pályán is, ahol a feladatok szintén a vízhez kapcsolódnak.

robot_lego_remy_171017_vcs_01.jpg

Deák Csaba, a Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnázium informatikatanára elmondta, rendkívüli lehetőség ez a fiatalok számára.

– Több versenyen is el szoktunk indulni, a felsőbb évesek már jó néhányon kiválóan szerepeltek; ilyen például a Magyar Ifjúsági Robot Kupa, ahol tavaly a második helyet sikerült megszereznünk. A mostani FIRST Lego League versenyre a kilencedikes, tehát a legfiatalabb tanulóinkkal neveztünk be – tudatta Deák Csaba. Hozzátette, ez a verseny a diákok, és az ő számára is új kihívást jelent: sokkal színesebb és gyerekközpontúbb feladatok várnak a tanulókra, úgymond játszva sajátíthatják el ezt a magas szintű tudást, ami a robotépítéshez szükséges.

robot_lego_remy_171017_vcs_12.jpg

A versenyben tavaly 88 országból összesen 32.000 csapat nevezett be, így közel 255.000 diák vett részt a bajnokság 1464 fordulójában. Az észak-magyarországi régió megmérettetésére december 16-án kerül sor, Miskolcon, ahonnan egy csapat jut majd tovább a közép-európai elődöntőbe, Lengyelországba. A közép-európai döntőbe 24 csapat jut tovább, hogy Németországba megmérettessék robotjaik tudását, és versenybe szálljanak a FIRST LEGO League Festivalon való részvételért.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat