2018. augusztus 15. Mária
Miskolc
16°C / 24°C
Látássérültek tesztelték a kormányhivatal ügyintézését
Répássy Olívia
|
2015. október 08. 16:17
|
frissítve: 2015. október 09. 16:40
Tizenharmadik állomásához érkezett a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének húszalkalmas szemléletformáló programja. A látássérültek csütörtökön munka után érdeklődtek.

vak_szimulacio_151008_fkcs_10.jpg

Fotó: F. Kaderják Csilla

    – Nem látok semmit – mondta az ügyintéző a régi munkaügyi központban, miután felvette azt a speciálisan kialakított szemüveget, amit a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesülete hozott. A cél persze éppen az volt, hogy ő is megtapasztalja, milyen vakon bemenni egy közintézménybe ügyeket intézni. Ilyenkor a látássérültek ugyanis még a helyiségek használatában is az ügyintézők segítségére szorulnak.

vak_szimulacio_151008_fkcs_1.jpg

– Látássérült szempontból mutatjuk be a szituációkat – mondta Barnóczki Gábor, az egyesület elnöke. – Itt, a kormányhivatal foglalkoztatási osztályán kiváló a sorszámosztó gép, hiszen hangosan közli a menüpontokat. Az épület akadálymentes, ráadásul van vezetősáv is a földön.

Ez már a tizenharmadik állomás a húszalkalmas programban. Összesen száz ügyintéző bevonásával tartják meg a szemléletformáló napokat, hogy megismertessék velük a látássérültek speciális problémáit és azok megoldási módjait. A megvalósításban részt vesz tizennégy látássérült személy és gyógypedagógus.

vak_szimulacio_151008_fkcs_7.jpg

A program mottója: „Ismerj meg, hogy segíthess!

– Bizony fontos, hogy megismerjék a mi helyzetünket – mondta Csengeri István, aki vakvezető kutyájával érkezett a hivatalba. – Azt vettem észre ugyanis, hogy feszültek lesznek az emberek, ha találkoznak velünk. Nem tudják, hogy hogyan segítsenek.

A megyében mintegy ötezer látássérült ember él. Az ő segítségükre dolgozott ki az egyesület egy információs füzetet, amit eljuttatnak a bevont intézmények ügyintézőinek.

vak_szimulacio_151008_fkcs_8.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat