2018. december 13. Luca, Otília
„A magyar bor tűzzel és szenvedéllyel van megtöltve” – Szakmai konferenciával indult a VII. Avasi Borangolás
minap.hu
|
2018. május 17. 18:45
|
frissítve: 2018. május 19. 23:01
Az Avasi Borangolás programjaiba hagyományosan, – immár harmadik éve – bekapcsolódik a Földművelésügyi Minisztérium. Az Eredetvédelmi Országjárás keretében a bükkaljai termékekre vonatkozó eredetvédelmi szabályokat és lehetőségeket tekintették át a szakemberek, csütörtök délután Miskolcon, a Megyeháza Dísztermében.

bor_konferencia_180517ml_5.jpg

Fotó: Mocsári László

A közönség soraiban bükkaljai borászok foglaltak helyet, de a minisztérium adott területének munkatársai is képviseltették magukat. Így nem csupán előadásokat hallhattak a résztvevő borászok, de lehetőségük volt kapcsolatfelvételre is, ami nagy előnyt jelenthet a megye termelőinek.

Mi az eredetvédelem jelentősége?

Szinay Attila, helyettes államtitkár a rendezvényen a következőképpen foglalta össze az eredetvédelem jelentőségét: ez olyan szakmai előírásokat, termelői szokásokat, helyi és szakmailag minőségi előírásokat jelent, ami egyrészt garancia a termelőknek - hogy a termékeik megfelelő minőségűek - másrészt pedig garancia a fogyasztónak is, hiszen ezáltal pontosan tudja, mit vásárol.

bor_konferencia_180517ml_1.jpg

A borangolást megnyitó szakmai konferencián különböző szakterületek képviselői tekintették át, milyen lehetőségei vannak a bükkaljai termékeknek. – Borsod megyéből ismerjük a gönci barackot, és a tokaji bort, de ezeken túlmenően még számos terméket be lehet vonni ebbe a rendszerbe, amely az egész unió területén védettséget és egyben garanciát is jelent a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt – hangoztatta a helyettes államtitkár.

bor_konferencia_180517ml_4.jpg

Az előadások egyik fontos megállapítása volt, hogy a Hegyközségek Nemzetközi Tanácsa, mint szakmaközi szervezet, és a Magyar Turisztikai Ügynökség egész Európára kiterjedő eredetvédelmi tevékenységbe kezdett, hogy visszaszorítsák a magyar eredetvédelem alatt álló termékekkel való visszaélést, illetve adott esetben fellépjenek a nemzetközi hamisítások ellen.

bor_konferencia_180517ml_3.jpg

Török Dezső, a Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte, rendkívül fontos, hogy a helyi termelők tisztában legyenek az eredetvédelem jelentőségével, melyre ez a mai konferencia is lehetőséget biztosít. Az elnök méltatta az Avasi Borangolást, mely véleménye szerint összekapcsolja a kultúrát, a borászatot és a turizmust, s úgy fogalmazott: a magyar bor tűzzel és szenvedéllyel van megtöltve.

bor_konferencia_180517ml_10.jpg

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára úgy vélte, a magyar bor hosszú távon fenntartható sikere az eredetvédelmen alapszik. A fogyasztók számára ez elárul valamit, egyfajta garanciát az adott termékről, tehát a vásárlók biztonságban érezhetik magukat a megvásárolt termék minőségét illetően. – Az eredetvédelmi gondolkodás már megjelenik a támogatási programokban is. Plusz pont jár azért, ha valaki oltalom alatt álló eredetmegjelöléses, vagy földrajzi jelzéses, tehát minőségi vagy tájbort hoz létre – részletezte Brazsil Dávid, hozzátéve: az a céljuk, hogy hosszú távon, eredetvédelmi alapokon jöjjön létre a magyar szőlő-bor ágazat piacszabályozása éppen úgy, mint ahogyan az a múltban is történt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat