2018. augusztus 19. Huba
Miskolc
17°C / 29°C
A magyar-japán kapcsolatokról tárgyaltak a városházán
minap.hu
|
2017. október 12. 16:27
|
frissítve: 2017. október 18. 08:39
Kriza Ákos, Miskolc polgármestere hivatalában fogadta Wajima Takehikót, a magyarországi japán nagykövet helyettesét, követtanácsosát. A diplomatát elkísérte Kuragane Kei, a politikai szekció-, és Nogami Tadashi, a gazdasági szekció második titkára is.

japan_delegacio_171009_ja_3.jpg

Kriza Ákos köszöntőjében kiemelte: a magyar-japán kapcsolatok mindig kiegyensúlyozottak voltak, a magyarok mindig baráti érzésekkel gondolnak a japánokra. - Mi magyarok ma is sokat tanulhatunk a japánok tartásából, a kultúrához, élethez, egymáshoz való hozzáállásból – hangsúlyozta. A polgármester azt is megemlítette, hogy Miskolcon, a rendszerváltozást követően a japán Shinwa az elsők között betelepülő befektető cég volt. A szintén japán Takata talán legmodernebb gyárát építette fel Miskolcon mintegy nyolc hónap alatt. Mindkét cég többkörös beruházást hajtott végre Miskolcon, s jelenleg is fejlesztenek.

japan_delegacio_171009_ja_8.jpg

A japán cégek a város életében is részt vesznek, legyen szó kultúráról, sportról, rendezvényekről. A helyi beszállítók bevonásának köszönhetően, a miskolciak is magukénak érzik a Takatát, csakúgy, mint a magyarok a Suzukit – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Wajima Takehiko egyebek mellett arról szólt, hogy 2019 Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolatának jubileumi éve lesz. Az elmúlt időszakban jelentősen megerősödtek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok: jelenleg 156 japán cég található Magyarországon. A követtanácsos is megemlítette a Suzukit, amely a rendszerváltozás után gyakorlatilag az első jelentős nagybefektető volt Magyarországon. Mára szinte magyarnak tekintik, s a magyarok magukénak érzik a „mi autónkat”. - Magyarország az utóbbi években népszerű lett Japánban. Például reklámfilmekben is gyakran fedezhetők fel olyan spotok, amelyeket Magyarországon forgattak – mondta még el Wajima Takehiko.

japan_delegacio_171009_ja_9.jpg

A megbeszélésen szó esett még a judóról, valamint Miskolc testvérvárosi és gazdaságdiplomáciai kapcsolatairól. A judo kapcsán a követtanácsos megemlítette: a 2020-as tokiói olimpiával összefüggésben a sportdiplomáciai- és csereprogramok is fontos szerepet kapnak, és lehetőség szerint ebbe Miskolcot is bevonják.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat