2018. június 25. Vilmos
Miskolc
8°C / 18°C
Magyarország kiemelt számú kiállítóval képviselteti magát az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron
mti.hu
|
2017. május 13. 14:51
|
frissítve: 2017. május 13. 14:51
A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjához kapcsolódóan Magyarország kiemelt számú kiállítóval van jelen az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron, mintegy ötven kiállító képviseli az anyaországot - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Újvidéken, miután megnyitotta a magyar pavilont.

mezogazdasagi_kiallitas.jpg

Forrás: delhir.info

Az élelmiszeripari termékektől kezdve egészen a mezőgazdasági gépekig, a magyar élelmiszer-gazdaság szinte valamennyi területe képviselteti magát a szerbiai seregszemlén - tette hozzá a tárcavezető. Fazekas Sándor kiemelte: az a cél, hogy „a vajdasági magyar, illetve a szerbiai termelők a magyar mezőgazdaság technológiai termelési hátteréhez tudjanak kapcsolódni, hogy azokat a gépeket, megoldásokat át tudják venni, amelyek az Európai Unión belül is bizonyítottak, és amelyeknek köszönhetően a magyar gazdaság is versenyképes”. 

Magyarország számára Szerbia nagyon fontos partner, a Vajdaság, a vajdasági magyarok pedig elsőrendűen fontos kapcsolatot jelentenek - szögezte le a tárcavezető. Hozzátette, hogy a magyar kormány a gazdaságfejlesztési programján keresztül azt szeretné elérni, hogy a vajdasági magyar termelők jövedelmezőbben és sikeresebben tudjanak boldogulni. „Nemcsak a Szerbiába irányuló magyar export ér el jelentős mértéket, hanem Magyarország is fogadókész a szerbiai termékekre” - hangsúlyozta Fazekas Sándor, majd reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom a jövőben tovább erősödik. 

A kétoldalú együttműködésekről szólva rámutatott, hogy Budapest kiemelten érdeklődik aziránt, hogy Szerbia a szójatermelésen keresztül a takarmányozáshoz szükséges fehérje szempontjából önellátó, ezt ugyanis kevés európai ország mondhatja el magáról. Mint mondta, Magyarországnak is van egy GMO-mentes szójaprogramja, és ezen a területen megoszthatók lennének a tapasztalatok. Emellett további ígéretes együttműködési területnek nevezte a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fafajták feltérképezését és átvételét, ez az ügy ugyanis mindkét országot egyaránt érinti - mondta. 

A magyar stand megnyitásán Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a 84. alkalommal megrendezett vásár évről évre bővül, és idén 60 országból 1500 kiállító érkezett. Emellett rámutatott, hogy a magyar kiállítók száma is növekvő tendenciát mutat. Hozzátette azonban, hogy nemcsak a Magyarországról érkező kiállítók száma növekszik, hanem azoké is, akik már a Vajdaságban tevékenykednek, és azt tervezik, hogy folyamatosan jelen lesznek ezen a piacon. 

Pásztor István felhívta a figyelmet arra, hogy a vásár keretében magyar-szerb befektetői fórumot tartanak, ugyanis folyamatos és jelentős az érdeklődés a cégalapítás, a piaci megjelenés iránt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat