2018. augusztus 15. Mária
Miskolc
16°C / 24°C
"Málenkij robot" - az elhurcoltakra emlékeztek Diósgyőrben (Képgaléria)
minap.hu
|
2018. január 28. 17:54
|
frissítve: 2018. január 29. 18:53
Vasárnap tartotta hagyományos megemlékezését a Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Törzskapitánysága a "málenkij robot" áldozatainak Vár utcai emléktáblájánál, Diósgyőrben.

A második világháború végén, a Vörös Hadsereg által elfoglalt magyar területeken a szovjet katonák sokszor az utcákon fogdostak össze, s hurcoltak el a Szovjetunióba kényszermunkára - "málenkij robotra" - ártatlan civileket. Ez a „kis munka” sokaknak hosszú évekig tartó fogolytábort, embertelen bánásmódot, nem egy esetben a halált jelentette. 1945. január 23-án Diósgyőrből mintegy 400 embert hurcoltak el. 

malenkij_robot_megemlekezes_20180128_bl_005_web.jpg

Vitéz Csantavéri Tivadar Károly, a Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Törzskapitányságának székkapitánya a vasárnapi megemlékezésen elmondta: a négyszáz, többnyire német nevű polgári lakost a diósgyőri mozi épületébe gyűjtötték össze. – Elsősorban  férfiakat vittek, de ha egy-egy menyasszony esetleg nem akart tágítani a vőlegénye mellől, őket is elhurcolták.

malenkij_robot_megemlekezes_20180128_bl_003_web.jpg

Azt mondták nekik, hogy csupán "tájékoztatást" kapnak, majd rájuk zárták az ajtót, másnap pedig lekísérték őket a Tiszai pályaudvarra, az ott lévő marhavagonokba. Az akkori Szovjetunió munkatáboraiba kerültek, ahol általában bányában dolgoztak, borzasztó körülmények között. Közülük harmincegyen soha nem tértek vissza Diósgyőrbe, idegen földben nyugszanak, nevük az emléktáblán olvasható – hangoztatta a székkapitány.

malenkij_robot_megemlekezes_20180128_bl_030_web.jpg

Hozzátette, ez a történet évtizedekig kimaradt a történelemoktatásból, ma már azonban hozzá lehet jutni értékes és hiteles információkhoz a történtekről. Megemlékezésünk célja is az, hogy tudassuk az igazságot az emberekkel, s felhívjuk a figyelmet: soha többé ne történhessen ilyen! – hangsúlyozta Csantavéri Tivadar Károly.

malenkij_robot_megemlekezes_20180128_bl_013_web.jpg

Az ünnepségen mások mellett beszédet mondott még Spóner Péter történész-muzeológus, az elhurcoltakra emlékeztek a református és a római katolikus egyház képviselője is. Az emléktáblánál a városi önkormányzat, pártok, intézmények, civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit.

malenkij_robot_megemlekezes_20180128_bl_006_web.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat