2018. október 15. Teréz
Miskolc
-°C / -°C
Már csak egy kérdésünk maradt: van feketében is?
totalcar.hu
|
2018. június 13. 09:45
|
frissítve: 2018. június 14. 09:51
Bemutatták az új katonai Hummert, ami jobban véd a gépkarabélyok és a gránátok ellen is.

Az utóbbi évtizedek háborúiban kiderült, hogy az amerikai arzenál egyik gyenge pontja a HMMWV terepjáró – közismert nevén: Hummer –, amely ugyan sokcélú rendszerként roppant célszerű, de túl sebezhető. Elsősorban az aknákkal, improvizált bombákkal és kézifegyver-tűzzel szemben védtelen, pedig a manapság jellemző gerilla-hadviselésben ezek a leggyakoribb veszélyek – írja a Totalcar.

uj_hummer_totalcar.jpg

A szabvány terepjáró gyártója, az AM General most bemutatta a kocsi korszerűsített változatát NXT 360 néven, amely bizonyos mértékig orvosolja a típus gyengeségeit: a legfontosabb fejlesztés, hogy most már minden irányból B7-es ballisztikai védelmi szintet ígérnek, ami elég a gépkarabélyok – például az AK-47-es vagy az M4-es – lövedékeinek megállításához. Ezen felül valamelyest javítottak a terepjáró robbanásállóságán is: jobban véd a kézigránátok ellen.

Ám nem csak harcjárműként, autóként is többet ígér az NXT 360-as. A 6,5 literes motor teljesítménye a korábbi 190 helyett 250 lóerő, a csúcsnyomatéka pedig 624 Nm-re emelkedett. Az erősebb motorhoz hatfokozatú automata váltó jár, és a biztonsági felszerelés is korszerűbb, egyebek közt az alapfelszerelés része a blokkolásgátló, a menetstabilizáló és a kipörgésgátló. Javítottak a futómű képességein is: nőtt a hasmagasság és a rugóút, a szélesebb kerekek pedig javítottak a tapadáson és csökkentik a talajnyomást.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat