2018. december 16. Etelka, Aletta
Már nagyon vártuk! – Újra borangolás az avasi pincesoron
minap.hu
|
2018. május 18. 17:14
|
frissítve: 2018. május 22. 09:51
Őszinték leszünk: már a Becherovka Miskolci Farsang zárása óta vágtuk a centit, számoltuk vissza a napokat, vajon mennyit kell még aludni az elmúlt évek során országos hírnévre szert tett Avasi Borangolás kezdetéig. Érthető hát, hogy már nagyon izgatottak vagyunk, most, hogy végre újra borospoharat ragadhatunk a kézbe, összehívhatjuk barátainkat az ország minden részéből, és irány a történelmi Avas pincesora!

A Miskolczi Borbarátok Társasága Miskolc város napja ünnepségsorozatához csatlakozva immár hetedik alkalommal rendezi meg az Avasi Borangolást. A kulturális-gasztronómiai program célja a tradicionális miskolci pincekultúra hagyományainak újjáélesztése az Európában egyedülálló módon a város szívében található pincesoron.

avasi_borangolas_hetedik_180518_bl_6.jpg

Az Avas hegy oldalában több mint 800 pince és borház található, köztük több olyan, ami 300-400 éves. És persze itt található a város két emblematikus épülete: az Avasi Kilátó, valamint a középkori avasi református templom – mindkettő kiemelt koncerthelyszíne a Borangolásnak.

A háromnapos rendezvényen feléled az egész avasi pinceoldal. A borangolókat különböző stílust (népi, jazz és világzene) képviselő zenekarok és utcazenészek várják. A borokról a helyi gazdákon kívül Magyarország jelentős borvidékeiről meghívott több mint 70 borászat gondoskodik. Az ételeket a város neves vendéglői és a Food Truck Show tagjai tálalják az Avas több pontján és az Avas tetőn, a Kilátó melletti Avasi Ligetben kialakított Gasztroplaccon.

avasi_borangolas_hetedik_180518_bl_4.jpg

A látogatók a hangulatos avasi pincesorokon borospohárral a kezükben, térkép segítségével kedvükre borangolhatnak.

janicsak_veca_borangolas_koncert_180518_bl_1.jpg

Fotó: Beregi László

A pénteki nap során koncertet adott Janicsák Veca az avasi református templomban (külön interjú is készült az énekesnővel, szombaton már olvashatják is), az Avasi Kilátónál pedig előbb a Ham ko Ham lépett fel, majd 8-tól a Margaret Island, 10 órától pedig az Ildi Rider hangolta a közönséget.

avasi_borangolas_hetedik_180518_bl_3.jpg

Termelői napot tartottak pénteken is, egészen este 8-ig várták a kézműves sajtok, lekvárok, füstölt húsáruk, házi tészták, méz, szörpök, gyógynövény-szirupok, házi készítésű sütemények, házi szappanok, kézműves portékák a vásárlókat. Bemutatkozott a Diósgyőri vár, a Miskolci Nemzeti Színház, a Miskolci Balett, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Miskolci Csodamalom Avasi Református templom, a Bábszínház, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Herman Ottó Múzeum, a Miskolci Egressí-Erkel Zeneiskola, a DVTK Kalandpark, valamint a Miskolctapolca Barlangfürdő. A Tudomány és technika háza előtti téren fellépett mások mellett a Miskolci Balett, a Miskolci Egressy-Erkel Zeneiskola, és a Számadó Zenekar is.

csernus_aranyosi_borangolas_180518_bl.jpg

Illetve pódiumbeszélgetésre is várták az érdeklődőket, az Avasi Cellarium Pálinka- és Borházba, ahol Csernus Imrét Aranyosi Péter kérdezte.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat