2018. szeptember 19. Vilhelmina
Miskolc
11°C / 26°C
Márai édesapjának emlékét már tábla is őrzi Miskolcon
Kujan István
|
2017. november 03. 16:30
|
frissítve: 2017. november 05. 18:28
Polgár, tudós, jogász, igazi magyar hazafi volt egy személyben – az 1930-as években királyi közjegyzőként tevékenykedő Grosschmid Géza emlékét mától már emléktábla is őrzi Miskolcon. Márai Sándor édesapját – a többi felvidéki menekülthöz hasonlóan – befogadta Miskolc városa, a megye.

Grosschmid Géza felvidéki kisebbségi politikus, a Kassai Ügyvédi Kamara elnöke, jogi szakíró, Márai Sándor író és Radványi Géza filmrendező édesapja. Munkásságának vezérfonala a magyar nyelvhez való hűség volt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében aláhúzta, a magyar királyi közjegyző Trianon után nemcsak vállalta a sorsközösséget a jogfosztott létre kényszerített felvidéki magyarsággal, hanem egyik vezetőjévé is vált.

grosschmid_geza_emlektabla_171103_vcs_07.jpg

– Polgár, tudós, jogász, igazi magyar hazafi volt egy személyben. Úgy érezte, hogy egy polgárnak nemcsak családjával, városával, hanem nemzetével szemben is kötelezettségei vannak – szögezte le Török Dezső, hozzátéve, oly’ sok felvidéki menekülthöz hasonlóan őt is befogadta Miskolc városa és Borsod vármegye.

grosschmid_geza_emlektabla_171103_vcs_13.jpg

Grosschmid Géza életének utolsó éveiben települt át Miskolcra, előtte évtizedekig Kassán élt. Emléktábláját most annak a Városház téri épületnek a falán helyezték el, illetve leplezték le, ahol életének utolsó éveit töltötte, és ahol dolgozott.

grosschmid_geza_emlektabla_171103_vcs_15.jpg

Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke beszédében úgy fogalmazott, Grosshmid Gézában magunkat, az átlagembert láthatjuk meg. Méltatta városvédő, kisebbséget óvó tetteit, testvére „ragyogó magánjogi elméjét”, valamint fiai a magyar irodalomban és filmművészetben betöltött kiemelkedő szerepét.

– Grosschmid Gáza egy polgár volt a szó legtisztább, legeredetibb értelmében. Kötelességének érezte, hogy tegyen környezetéért, tegyen a városért, ami befogadta – hangsúlyozta. – 1932-ben települt Miskolcra, előtte pedig Prágában képviselte a magyarságot. Élete egyértelmű üzenet a mai kor emberének: az „átlagembernek” is megvan a lehetősége, hogy tegyen a közösségéért, legyen az szakmai közeg, egy város, vagy egy kisebbség, aminek ki kell állni a jogaiért – emelte ki a kamarai elnök.

grosschmid_geza_emlektabla_171103_vcs_19.jpg

Az ünnepség végén a táblaavatás résztvevői virágokat, koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál. Az avatási ünnepségen jelen volt Grosschmid dédunokája is. Az esemény fővédnökségét Haraszti Attila, Magyarország Kassai Főkonzulja vállalta el.

grosschmid_geza_emlektabla_171103_vcs_24.jpg

Új életre kelt a polgár könyve

Az emléktábla-avatást követően, délután már a Géniusz Könyváruházba várták az érdeklődőket, itt mutatták be a Grosschmid Géza emlékezete című könyvet. A kötet főszereplőjének Kisebbségi sors című könyvéből válogatott írásokat Rokolya Gábor, ő szerkesztette az új kiadványt.

grosschmid_konyvbemutato_171103_vcs_8.jpg

A bevezető tanulmányt jegyző Szarka László méltatásában arról szólt, hogy az emléktábla felavatása is jelzi: az a kassai férfi, aki életének utolsó 3 évére itt, Miskolcon talált menedéket a zavaros csehszlovákiai kisebbségi viszonyok elől, az otthonra talált szellemi értelemben is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat