2018. november 20. Jolán
Mától új tábla őrzi Nagy Imre emlékét Miskolcon
minap.hu
|
2018. június 13. 16:33
|
frissítve: 2018. június 15. 16:23
Új helyen, egy új emléktábla őrzi szerdától az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírhalált halt miniszterelnökének emlékét. A korábbi tábla a múzeumba, az új pedig a Nagy Imre utca 17. szám alá került, ezzel is továbbörökítve az egykori miniszterelnök emlékét.

Kiss János, Miskolc város alpolgármestere beszédében visszaemlékezett 1958. június 16-ra, a napra, amelyen elhunyt Nagy Imre, Magyarország törvényes miniszterelnöke. De visszaidézte azokat a körülményeket is, amik akkor uralkodtak hazánkban. – Soha el nem múló hálával kell emlékeznünk arra a több ezer emberre, akik 1956-ban, majd a megtorlások során ’57-ben és ’58-ban az életüket adták ezért az országért – hangoztatta.

nagy_imre_tabla_avatas_180613_ja_36.jpg

Mint fogalmazott, az új tábla jelentősége nemcsak abban áll, hogy újra és újra felidézzük emlékezetünkben azt, ami ’56-ban és utána történt, hanem abban is, hogy egy adott település közössége milyen szívvel emlékszik vissza azokra a hősökre, akik előtt tisztelegni akar. Kiss János kiemelte, az emlékeinknek nem szabad elhasználódniuk: ahogyan ragyog a szívünk, amikor ’56 hőseire gondolunk, úgy kell ragyogniuk azoknak az emléktárgyainknak is, melyek rájuk emlékeztetnek minket.

nagy_imre_tabla_avatas_180613_ja_18.jpg

Balahó Zoltán, a Nagy Imre Társaság országos elnöke úgy fogalmazott, a mai táblaavató legfőbb célja az volt, hogy a Nagy Imre-per és Nagy Imre kivégzésének 60-ik évfordulóján a már meglévő korábbi táblát egy újra, egy kicsit szebbre cseréljék ki, méghozzá az utca egyik olyan szakaszán, ahol nagyobb a gyalogosforgalom.

A táblaavató ünnepség végén az emlékezés koszorúit helyezték el az emléktáblánál.  

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat