2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Megválasztották német kancellárnak Angela Merkelt
MTI
|
2018. március 14. 10:46
|
frissítve: 2018. március 15. 08:28
Megválasztotta kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag) szerdán Angela Merkelt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 364 szavazatot kapott, megválasztásához legalább 355 vokra volt szükség.

angela-merkel.jpg

A CDU-nak, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU) és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) 399 képviselője van, vagyis a titkos szavazáson valószínűleg több tucat kormánypárti képviselő nemmel szavazott vagy tartózkodott.

Azonban a kancellárrá negyedik alkalommal megválasztott Angela Merkel így is jobban szerepelt, mint például a néhai Helmut Kohl, akit 1994-ben – ugyancsak negyedik alkalommal – a szükségesnél csupán eggyel több szavazattal választottak meg kormányfőnek.

A szavazás után Frank-Walter Steinmeier államfő fogadja Angela Merkelt, és kinevezi kancellárnak. Ezután a 63 éves politikus a Bundestagban leteszti hivatali esküjét, majd az államfő kinevezi a kormány tagjait, akik szintén esküt tesznek a Bundestagban.

Ezzel a tavalyi Bundestag-választás utáni 171. napon véget ér az eddigi leghosszabb német kormányalakítási folyamat.

Az M1 tudósítója elmondta, ennyi idővel a Bundestag választás után mindenkinek fontos volt, hogy Németországnak végre egy határozatképes kormánya legyen. Megjegyezte, az, hogy mindössze 364-en voksoltak arra, hogy továbbra is Angela Merkel legyen a német kancellár, holott a CDU/CSU és az SPD összesen 399 szavazattal rendelkezett. Volf-Nagy Tünde rávilágított, ez azt jelenti, hogy nem mindenki jelentkezett a saját nagykoalícióján belül Merkelre, tehát a szavazáson világosan megmutatkozott, hogy az elmúlt hat hónap igen rögös és kudarcokkal teli volt.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat