2018. november 18. Jenő
Miért lettek toplistásak a miskolci éttermek?
Kujan István
|
2016. március 31. 14:56
|
frissítve: 2016. április 01. 18:39
Helyi és minőségi alapanyagok és az étterem hangulata – a miskolci toplistás éttermek vezetői szerint ez a siker kulcsa. Két étterem is helyet kapott a Dining Guide százas toplistáján, vagyis Magyarország legjobbjai között két miskolci is van.

       A miskolci Végállomás Bistorant és a „dűlő” is helyet kapott a Dining Guide százas toplistáján: előbbi a hatvanhatodik, utóbbi a hatvanhetedik helyen végzett az összesítésben. Erről itt írtunk.

vegallomas_miskolc1.jpg

Forrás: a Végállomás Bistorant honlapja

– Csak helyi, minőségi alapanyagokból dolgozunk és a helyi értékekre alapozunk – mondja Vargáné Bodnár Henriett, a Végállomás Bistorant étteremvezetője. – Étterembe járni errefelé elsősorban anyagi kérdés, de nem csak az: a művészethez hasonlóan fel lehet iránta kelteni az igényt. Vendégeink velünk együtt fejlődnek.

vegallomas_miskolc2.jpg

– Nagy büszkeség, hogy mára mi is „tényezőként” szerepelhetünk a magyar gasztronómiában. Az első 100-ban helyet kapni a mintegy 25 ezer magyarországi étterem között nagy dolog! Megtisztelő, de megdolgoztunk és megdolgozunk érte. A „Végállomás család” szuper kollégákból áll, akik tanulnak, akarnak, és mind elkötelezett miskolci fiatalok – mondta az étteremvezető.

vegallomas_miskolc3.jpg

Borvacsora a bistorantban

A Végállomás Bistorant 2014-ben és 15-ben is helyet kapott a Népszabadság TOP 50 megfizethető étterem kiadványában, de írt róluk a Forbes Magazin is. 2014-ben és 15-ben a Gaullt&Millau Étteremkalauz Miskolc legjobb konyhájaként emlegette. Tavaly a Megyei Prima Gálán az Év Vállalkozója díjat vehették át.

A zsűri értékelésében számít az éttermi hangulat, és azt is nézik, hogy milyen alapanyagokból dolgoznak, milyen a tálalás. Sokszor azt sem tudják az étteremben, hogy éppen egy szakértő rendelt, hiszen inkognitóban érkeznek…

dulo_miskolc.jpg

Forrás: a „dűlő” honlapja

– Az eredménynek nagyon örültünk, lévén fiatal étterem vagyunk – ezt már a „dűlő” étteremvezetője, Vécsey Renáta mondja. – A „dűlő” egy alkotás a szó legszorosabb értelmében. Ezen a helyen valóban minden egy célnak van alárendelve: megalkotni egy kicsit hagyományos, erőteljesen kézműves, de minden tekintetben újszerűen izgalmas gasztronómiai műhelyt. Ez a törekvés rögtön tetten érhető, amikor a vendég betér hozzánk. A toplistás eredmény is mindezeknek köszönhető.

dulo_miskolc1.jpg

– Hogy az élmény mindig új és újabb legyen, folyamatosan kutatjuk a regionális alapanyagokat, mind az étel-, mind pedig a borkínálat terén – mondta. – Itt nálunk adva volt egy történelmi örökség, a több százéves avasi pincesori borkultúra. A hagyományt kötelességünknek éreztük feléleszteni – fűzte hozzá.

dulo_miskolc2.jpg

A vidéki éttermek sikerének kulcsát Vargáné Bodnár Henriett abban látja, hogy egyre több olyan tulajdonos van, aki felismeri a lehetőséget, hosszú távra tervez és a helyi értékekre alapoz. Vécsey Renáta ezt azzal egészítette ki, egyre jobban lehet látni, hogy egy-egy helynek ki a célközönsége, és egyre erőteljesebb iparággá is válik a gasztroturizmus.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat