2018. augusztus 20. István
Miskolc
16°C / 30°C
„Mindannyiunkat érint ez a nap” – A betegekről emlékeztek meg a megyei kórházban
minap.hu
|
2018. február 09. 13:53
|
frissítve: 2018. február 11. 19:05
1993-tól a Betegek Világnapja február 11., melyet II. János Pál pápa kezdeményezésére nyilvánítottak világnappá. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház kápolnájában pénteken emlékeztek meg a betegséggel küzdőkről, és a már gyógyulás útjára lépettekről.

– 25 éve emlékezünk már meg erről a napról, nemcsak a betegekről, de betegségeikről is. Ez a nap az egészségesekhez is szól – hangsúlyozta Tóth István orvosigazgató helyettes. Mint mondta, az egészségesek számára is fontos ez a nap, hiszen olyan kérdések, mint hogy hogyan lehet megelőzni a betegségeinket, őket is érintik.

betegek_vilagnapja_180209_vcs_02.jpg

Kifejtette, mindent meg kell tennünk a testi-lelki egészségünk egyensúlyban tartásáért, és ha valami rossz történik velünk, szakemberhez kell fordulnunk, hiszen ők a legjobb tudásuk szerint tudnak nekünk segíteni és a gyógyulás útjára terelni minket. – Mindannyiunkat érint ez a nap, felhívja a figyelmünket, hogy foglalkoznunk kell egymással, magunkkal – húzta alá Tóth István.

betegek_vilagnapja_180209_vcs_08.jpg

A történelmi egyházak képviselői ezután imákkal, az evangéliumok részleteivel emlékeztek meg azokról, akikről ez a világnap szól. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta a szentmisét és szentbeszédet mondott.

betegek_vilagnapja_180209_vcs_11.jpg

– A betegség egy olyan állapot, mely valamikor mindenki életében bekövetkezik; mindannyian megtapasztaltuk, milyen betegnek lenni, legyen az súlyos vagy könnyedebb – szólt az érsek. Elmondása szerint sokkal nagyobb empátiával tudunk tekinteni más betegekre, ha már mi is átéltük azt valamilyen formában. – Fontos, hogy feltegyük magunknak a kérdést: hogyan tudunk segíteni másokon? Az orvosok, az ápolók természetesen szakmai tudásuk szerint segítenek a legtöbbet, mi azonban a lelki gyógyulásban nyújthatunk segítséget egymásnak – hangsúlyozta Ternyák Csaba.

betegek_vilagnapja_180209_vcs_06.jpg

Szólt arról is, hogy megbetegedésünkkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy valami rosszat tettünk, és azért történik ez velünk. – Miért velem történik ez, miért most, mi rosszat tettem? Ilyeneken szoktunk töprengeni, ha baj ér minket – tudatta az érsek, hiszen mint mondta, mindannyiunkban él az igazságosság törvénye. – „A rossz elnyeri méltó büntetését”, ez bele van írva a szívünkbe, ezért tesszük fel magunknak a kérdést betegség esetén, hogy „valami rosszat tettünk, amiért ezt érdemeljük?” – fejtette ki az Ternyák Csaba.

betegek_vilagnapja_180209_vcs_10.jpg

– Ez a nap a Boldogságos Szűz Mária, az Istenanya emléknapja is. Lourdes-ban, ezen a napon több olyan csodának is nevezhető jelenség történt, melyet az orvosok sem tudtak megmagyarázni. A Szűzanya például ekkor jelent meg Soubirous Bernadett 14 éves francia lánynak – mesélte az érsek, akitől azt is megtudtuk, hogy nyerték vissza az egészségüket ezen a helyen, ezt pedig az Istenanya közbenjárásának tulajdonították.

Nem hiába nevezik őt így: „szomorúak vigasztalója, a betegek gyógyítója” – az érsek arra szólít fel minket, hogy bátran forduljunk mi is Máriához. – Saját egészségünk megőrzése a legfontosabb, testileg és lelkileg is – foglalta végül össze Ternyák Csaba.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat