2018. július 16. Valter
Miskolc
13°C / 27°C
Miskolc is részt vett a XVIII. Tokaji Területfejlesztési Konferencián
minap.hu
|
2017. november 21. 11:47
|
frissítve: 2017. november 22. 16:28
Miskolci szakemberek és a Miskolci Egyetem hallgatói is részt vettek a MEGAKOM Kft., az Ex Ante Kft. és az EX-ACT Project Kft. által immár tizennyolcadik alkalommal megrendezett, Tokaji Területfejlesztési Konferencián A rendezvényen az ország területfejlesztési szakemberei és döntéshozói azért gyűlnek össze évente, hogy beszélgessenek, véleményt cseréljenek és izgalmas, előremutató szakmai vitákat folytassnak egymással.

Idén egy olyan téma került terítékre, amely nem csak elméleti szakpolitikai kihívás, de egyre akutabb problémát jelent a települések és a vállalkozások számára is. A  települések nem tudják megtartani a legtehetségesebb fiatal szakembereket, a helyi vállalkozások pedig emiatt egyre nehezebben találják meg a felkészült munkavállalókat. Éppen ezért a szakemberek Tokajban az idén arra keresték a választ, mit tehet a településvezetés a vállalkozásokkal, intézményekkel, civil szervezetekkel – a helyi közösséggel – összefogva, hogy megtartsa a tehetséges szakembereket.

dsc_5047.jpg

Az esemény nyitányaként megkérdezték a jövő fiatal szakembereit arról, mi alapján választanak lakóhelyet és munkahelyet. Az ország több neves egyeteméről jöttek hallgatók interaktív workshopra, amelynek keretében közösen megfogalmazhatták elvárásaikat.

Az előadók ismertették egy széleskörű vállalati felmérés eredményeit, amely arra kereste a választ, hogy mitől vonzó egy munkahely, mitől érzik jól magukat a fiatal szakemberek, továbbá egy kreatív építészstúdió munkatársainak segítségével azt vizsgálták, hogy mitől érezzük jól magunkat egy városban – milyen szerepe van ebben az épített környezetnek, a város-designnak.

Nemzetközi példákon keresztül – külföldi előadó segítségével – bemutatásra került, hogy miként tudja egy város kedvező lakhatási feltételek biztosításával ösztönözni a tehetséges fiatal szakemberek letelepedését. A konferencia keretében megszólaltak sikeres városok vezetői is. A tehetségek megtartásához szükséges feltételek ismertetése mellett a konferencia keretében bemutatásra került az is, hogy mennyire fontos másoktól tanulni, jó gyakorlatokat megismerni, a tapasztalatokat levonni.

dsc_4851.jpg

És mivel a jó gyakorlatok európai városok közötti megosztásának az egyik legjobban működő felülete az Európai Unió URBACT programja, az URBACT III. Program Nemzeti Tájékoztatási Pont Magyarország munkatársaival összefogva ezt a kérdést is igyekeztek körüljárni.

A szakértők megállapodtak abban, hogy a közösségek megtartó ereje megkérdőjelezhetetlen a települések fejlesztésében. De hogyan lehet összetartó, erős helyi közösségeket építeni? Mit kell tenni ennek érdekében? A résztvevők ezt a témakört is megvitatták a konferencia során. A Tokaji Konferencia jövőre is megrendezésre kerül, ahová a rendezők szeretettel várják az érdeklődő szakembereket.

 

 

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat