2018. augusztus 19. Huba
Miskolc
17°C / 29°C
"Miskolc távhőszolgáltatása országos példa lehet"
minap.hu
|
2018. március 13. 13:28
|
frissítve: 2018. március 14. 23:09
Csaknem húsz, a távhőszektor területén dolgozó szakember látogatott el kedden a MIHŐ miskolci távhőszolgáltatóhoz. Orbán Péter, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének operatív vezetője úgy nyilatkozott: a jövő fejlesztéseinek egy jó iránya lehet az, ami Miskolcon már megvalósult.

tavho_180313ml_9.jpg

Fotó: Mocsári László

Harmadik alkalommal szervezett tanulmányutat államigazgatásban dolgozó, a távhőszektor szabályozásával, fejlesztésével foglalkozó szakértők számára a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MATÁSzSz), amely hatvanhárom távhőszolgáltató vállalatot, ötvennyolc, a távhőszektorban érdekelt vállalkozást és hat távhőtermelő szervezetet tömörít. Orbán Péter elmondása szerint 2016-ban Tatabányát, 2017-ben Pécsett látogatta meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőiből és szakértő munkatársaiból álló csoport. – Idén Miskolcra esett a választás. 

A tanulmányút célja, hogy a résztvevők megismerjék a miskolci távhőszolgáltatót, a hozzá kapcsolódó távhőtermelő működési környezetet, annak sajátosságait. Véleményünk szerint Miskolc példaértékű helyszín lehet, több szempontból is: a green és smart city koncepciók megteremtik a zöld és okos távhőellátás tágabb kontextusát, a rendelkezésre álló, távhőrendszerbe integrált hőforrások rendszere a hazai távhőrendszerek hőforrásportfóliója tervezéséhez szolgálhat mintául. Miskolc főleg abban tud példát mutatni, hogy a gázfüggőségből nem egyoldalú, megújuló energiafüggőségbe váltottak át, hanem egy optimális hőforrásmixet hoztak létre – hangoztatta Orbán Péter.

tavho_180313ml_1.jpg

A program célja, hogy az érintett szakemberek testközelből szerezhessenek ismereteket a távhő energia- és környezetpolitikában betöltött szerepéről, a hazai távhőrendszerekről, a távhőszektor megoldásra váró feladatairól, fejlesztési lehetőségeiről, valamint annak bemutatása, hogyan alakítható ki optimális hőforrásmix egy adott távhőrendszerben, és milyen szerepe lehet a zöld távhőnek Miskolc városában.

A MIHŐ Kft. Magyarország második legnagyobb távfűtési szolgáltatójaként Miskolcot tíz hőkörzetben háromszázötvennégy hőközponttal, kilencvenkét kilométernyi vezetékrendszeren keresztül látja el. 2017-ben több mint harmincegyezer miskolci lakásban és közel ezer intézményben biztosították 50 százalékot meghaladó mértékben geotermikus hőenergiával, 3 százalékban saját előállítású biomassza és depóniagáz alapú energiával a fűtést- és melegvizet. Ennek köszönhetően az elmúlt öt évben 40 százalékkal csökkentették szén-dioxid kibocsátásukat. A környezetvédelemben nyújtott kimagasló teljesítményt a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége Öko-címkével ismerte el, melyet tavaly kapott meg Miskolc hőszolgáltatója.

tavho_180313ml_2.jpg

A keddi rendezvény házigazdája a MIHŐ Kft. illetve Nyíri László ügyvezető, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének alelnöke volt. Vécsi György polgármesteri biztos előadásában Miskolc zöld és okos város törekvéseiről, valamint a rövid és hosszú távú tervekről beszélt. A tervezett programok között szerepel a MIHŐ Kft. távfelügyeleti rendszerének megtekintése, a geotermikus energiaforrás és a biomassza erőmű látogatása, valamint a gázalapú hőtermelő felkeresése is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat