2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
A Miskolci Egyetemre érkezett a Mellrákinfó-Borsod fotókiállítása
minap.hu
|
2017. november 14. 19:16
|
frissítve: 2017. november 16. 12:43
Újabb állomásához érkezett kedden a Mellrákinfó-Borsod „Együtt könnyebb” elnevezésű, figyelemfelkeltő jótékonysági fotókampánya: ezúttal a Miskolci Egyetemen könyvtára volt a kiállítás helyszíne.

A kiállított képeken, melyek a Mellrákinfó-Borsod civil szerveződés mellrákellenes kampányához készültek, a betegségben érintett hölgyek  szerepelnek, az MVLC Miskolci Vízilabda Klub tagjaival.

mellrak_fotokiallitas_171114ml_1.jpg

A húsz nagyméretű alkotásból álló tárlat megnyitója kedden volt az Egyetemi Könyvtár olvasótermében. A rendezvényt az Egy Maszk Drámaműhely előadásai nyitották, majd zárták.

mellrak_fotokiallitas_171114ml_2.jpg

Mint elhangzott, a fotók hangulati elemekkel üzennek - olyan mozdulatokkal és interakciókkal, melyek arra ösztönöznek, hogy a betegségben szenvedők bátran kérjenek segítséget, mert „Együtt könnyebb!”

mellrak_fotokiallitas_171114ml_12.jpg

A tárlat egyben a Mellrákinfó-Borsod mellett is korteskedik – arra hívja fel a figyelmet, hogy van egy csoport, mely segítséget tud nyújtani krízishelyzetben: odafigyeléssel, információkkal, tanácsokkal – emelte ki köszöntőjében Czikora Ágnes, a rendezvény házigazdája, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója.

mellrak_fotokiallitas_171114ml_3.jpg

Jakab Nóra, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese nyitóbeszédében arról szólt, megtiszteltetés számára, hogy a Miskolci Egyetemen egy ilyen tárlatot nyithat meg. Ez egy mérföldkő az intézmény életében – fogalmazott a rektorhelyettes.

Kiemelte, az egyetemi oktatás és a kutatómunka mellett, tudatosságra is ösztönözni szeretnék a hallgatókat. Fontos, hogy minél fiatalabb kortól tisztában legyenek az egészségüket fenyegető veszélyekkel, aminek sajnos akár egy rákos megbetegedés is a következménye lehet. Arra is szeretnék felhívni a figyelmet a tárlattal, hogy mellrák korai felismerés esetén gyógyítható, fontosak tehát a szűrővizsgálatok. A Herman Ottó Múzeumot és a B-A-Z Megyei Kórház Onkológiáját követően ez a fotókampány harmadik helyszíne.

mellrak_fotokiallitas_171114ml_5.jpg

Takács István onkológus főorvos, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánhelyettese beszédében ugyancsak a szűrővizsgálatok fontosságára hívta fel a figyelmet. – 2015-ben 7850 új esetet diagnosztizáltak országszerte, amiből 2850 halálozással végződött. A mellrákos megbetegedések kétharmada teljesen gyógyítható, ezért fontos a folyamatos szűrővizsgálat – hangsúlyozta.

mellrak_fotokiallitas_171114ml_7.jpg

„Vidámság egy komoly dologról, melyet nehéz szavakba önteni”. Így foglalta össze a tárlat lényegét beszédében Szendi Attila, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum főigazgatója. Elmondta, véleménye szerint egyetemen nem csupán az akadémiai tudás megszerzése a fontos: a szakmai képzés megszerzése mellett fontosnak tartják, hogy a hallgatók olyan értelmiségi emberekké váljanak, akik tudnak a világ dolgairól gondolkodni. – Ezzel a kiállítással is ehhez szeretnénk hozzájárulni. Az itt látható képeken szereplő nők tekintetéből kiolvashatjuk mindazt, ami a betegségre való rádöbbenéstől a gyógyulás utolsó fázisáig tart – hangoztatta Szendi Attila.

mellrak_fotokiallitas_171114ml_11.jpg

A kampányról Bodnár Erika, a Mellrákinfó-Borsod vezetője tartott részletes tájékoztatást. Kiemelte: a kezdeti Facebook csoportból mára egy hatalmas közösség fejlődött, akik összetartanak, segítenek egymásnak. – Nem azért vagyunk ennyien, mert egyre több a megbetegedés, hanem azért, mert egyre többen mernek beszélni, kiállni mások elé, felvállalva mostani, vagy egykori betegségüket – tette hozzá.

mellrak_fotokiallitas_171114ml_13.jpg

Karszáné Szalánczi Beáta, a Mellrákinfó-Borsod önkéntese saját történetét osztotta meg a jelenlévőkkel. – Két éve diagnosztizálták nálam a mellrákot. Arra gondoltam, mi lesz a három gyermekemmel, ki fogja őket felnevelni...? Aztán nagyon sok segítséget kaptam a Mellrákinfó-Borsodtól, azóta is önkéntesük vagyok. Azt üzenjük a képekkel, hogy együtt sokkal könnyebb – hangsúlyozta.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat