2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Miskolci zenei album a málenkij robot áldozatainak emlékére
minap.hu
|
2018. január 10. 18:26
|
frissítve: 2018. január 12. 14:47
2016. február 25-től 2017. február 25-ig tartott Magyarországon a Málenkíj robotra és GULÁG-ra hurcoltak emlékéve. Erről a Közép- és Kelet-Európát megszálló sztálini Szovjetunió által elkövetett történelmi bűntettről a hosszú évek után szerencsésen hazakerült sok százezer érintettnek évtizedeken át beszélnie sem volt szabad. Az emlékévvel az érintettek, a sok tízezer áldozat és az életben maradt, de egész életére megnyomorított honfitársaink előtt kívántak tisztelegni.

04_jobbrale.jpg

A 2013-óta működő miskolci MINTHA Zenekar – amelynek stílusát „városi-népi kamarazenének” nevezik – fennállásának négy éve alatt számos helyen koncertezett már az országban. Bécstől Kárpátaljáig szinte majd mindegyik környező országban is jártak, s ők kapták a megtisztelő felkérést, hogy az emlékévhez kapcsolódóan készítsenek egy hangzó anyagot a sztálini önkény áldozatainak emlékére. Ebből a felkérésből született meg a „Mi Atyánk, Úristen segíts haza minket!” című CD. Ezen az albumon többek között Málenkíj robotot, GULÁG-ot megjárt, egykori áldozatok verseit dolgozták fel kiegészítve az általuk a témához kapcsolódónak gondolt Kárpát-medencei dallamokkal. A CD-n hallható zeneszámokat összekötő szövegek választják el, az előadók ezzel is szeretnék közelebb hozni a hallgatóhoz a történéseket. - Áttekintő kép és egyben személyes sorsok felvillantása próbálja magyarázni a megmagyarázhatatlant és a megbocsáthatatlant – mondta el Somorjai Lehel főlevéltáros.

04_gulagfel.jpg

A CD-n közreműködnek: Feledy-Bacsik Ágnes – ének, dobok, Veress Kinga – Furulyák, ének dobok, Kis József – basszusgitár, Somorjai Lehel – gitár, Szabó Péter – Hangmérnök. Liebmann Katalin - narratív szövegek. A CD-bemutató 2017. november 20-án volt Budapesten a Párbeszéd Házában. Az albumon található egyik dalról animációs videóklip is készült. A zenekar tervei szerint Miskolcon is szeretné bemutatni albumát még 2018 első felében

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat