2018. június 21. Alajos, Leila
Miskolc
16°C / 18°C
Miskolcon is megemlékeztek a Magyar Tudomány Ünnepéről
minap.hu
|
2017. november 09. 13:19
|
frissítve: 2017. november 12. 12:19
A Magyar Tudomány Ünnepéről 2003 óta minden évben november elején emlékeznek meg, ugyanis Széchenyi István 1825. november 3-án ajánlotta fel birtokainak egyévi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Ezzel tette lehetővé a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Az MTA Miskolci Területi Bizottsága kedden tartotta ünnepi ülését.

A keddi rendezvényen két előadás hangzott el az élő tudomány területéről. Marschall Marianna főiskolai tanár, aki Kitüntető Tudományos Díjban részesült „Újraéledő növények”. Adaptív stratégiák a vízhiány kivédésére, a kiszáradás tűrés fiziológiai mechanizmusai a növényvilágban” címmel, valamint Németh Gábor osztályvezető főorvos díjazott ifjú kutató „Műszeres vizsgálatok a szem elülső szegmentumán”címmel tartotta meg előadását.

A rendezvényen Török Ádám, az MTA főtitkára köszöntötte a résztvevőket, s átadták a MAB elsimeréseit is. Kiemelkedő, az MTA-MAB érdekében hosszú időn át kifejtett munkássága és eredményes tudományos tevékenysége elismeréseként MAB Emlékérmet vehetett át Berkő Péter, Professor Emeritus (ME).

Tudományos eredményeik és a MAB keretében végzett munkájuk elismeréseként Kitüntető Tudományos Díjban részesültek: Tisza Miklós egyetemi tanár, Miskolci Egyetem,  Marschall Marianna PhD, főiskolai tanár, Eszterházy Károly Egyetem, Gebei Sándor egyetemi tanár, Eszterházy Károly Egyetem.

Eddigi kiemelkedő kutatómunkája elismeréseként, 15 fiatal kutató részesült Tudományos Díjban.

MAB-Aluinvent Tudományos Díj: Kolencsikné Tóth Andrea

MAB-ME Tudományos Díj: Fekete Sándor

MAB-ME Tudományos Díj: Bereczki Zoltán

MAB-EKE Tudományos Díj: Szűcs Péter

MAB-EKE Tudományos Díj: Racsko Réka

MAB-EKE Tudományos Díj: Zombola Péter

MAB-Fleischmann Rudolf  Tudományos Díj: Kaprinyák Tünde

MAB-Mérei Ferenc Tudományos Díj: Héjja-Nagy Katalin

MAB-Szentpáli István Tudományos Díj: Szendi Dóra

MAB-TAKATA Tudományos Díj: Kelemen László Attila

MAB-FUX Tudományos Díj: Mikó Tamás

MAB-DIPA Tudományos Díj: Juhász Ágnes

MAB – MOK Tudományos Díj: Németh Gábor     

MAB- Kiss Cégcsoport Tudományos Díj: Szőri Milán

MAB-Magyar Tudományosság Külföldön Tudományos Díj: Kerényi Éva

Mindannyian a PhD tudományos fokozat birtokosai.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Miskolcon is többhetes rendezvénysorozaton vehetnek részt az érdeklődők. A miskolci megnyitó mellett a MAB-hoz tartozó két megyében Nógrádban és Hevesben is tartottak nyitó ünnepséget. Novemberben szinte minden nap érdekes programokkal várják a tudomány iránt érdeklődőket a régió egész területén.  Akit érdekel, a MAB honlapján tájékozódhatnak a rendezvényekről.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat