2019. január 18. Piroska
„Miskolcot szolgáljuk!” – Évet értékeltek a rendészek
Kujan István
|
2017. március 24. 13:20
|
frissítve: 2017. március 26. 12:59
Jövő héten az egyik legnagyobb nyomortelepen, a Számozott utcákban bontanak el mintegy 80 romos házat. De szintén jövő héten adják át a harmadik Rendészeti Alközpontot is a Bagolyvárban – jelentette be Hubay György, a Rendészeti Bizottság elnöke a MIÖR pénteki évértékelő állománygyűlése alkalmával.

Kriza Ákos polgármester köszöntőjében emlékeztetett, 2010-ben, amikor még a Városőrség próbálta a rendet fenntartani az Avason, akkor nem gondolták volna, hogy néhány év múlva ilyen sikereket érnek el a rendteremtés és a közbiztonság terén. A városvezető megemlítette például, hogy a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma a felére csökkent az elmúlt években.

– A várospolitikai krédónk egyik fontos eleme volt már 2010-ben is, hogy szavatolni kell Miskolcon a rendet és a biztonságot. Ezért mindent megtettünk, számos intézkedést hoztunk – hangsúlyozta Kriza Ákos, aki azonban rámutatott: nem szabad elégedetten hátradőlni, folytatni kell a munkát.

mior_evertekelo_170324ml_4.jpg

Ennek egyik fontos eleme az egyik legnagyobb állami finanszírozású beruházás, a kamerarendszer bővítése, amit hamarosan elkezdenek, és amitől a városvezető jelentős javulást vár. De szintén feladat a jövőre nézve a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) létszámának bővítése, illetve az állomány képzettségének fejlesztése.

mior_evertekelo_170324ml_13.jpg

– Mára Miskolcon kialakítottunk egy lakosságközeli, szolgáltató jellegű közbiztonsági modellt – szögezte le a Rendészeti Bizottság elnöke. Hubay György hozzátette, Kriza Ákos polgármester kezdeményezésére szisztematikus munkával hozták létre az új modell szervezeti és anyagi feltételeit.

mior_evertekelo_170324ml_21.jpg

A nagyszabású városi közbiztonsági programok között megemlítette a „fészekrakók” kiköltöztetését a lakótelepekről, vagy éppen az országos hírnévre is szert tevő nyomortelep-felszámolási programot – ezek a programok „hatalmas közösségi támogatást” tudhatnak magukénak, fűzte hozzá Hubay György.

mior_evertekelo_170324ml_17.jpg

Polgárbarát és lakosságközeli tevékenység – ezek alapkövetelmények a rendészek számára, akik „rengeteg gondot, kérdést oldottak meg, illetve mérsékeltek”. Az elnök megemlítette a közterületi szeszesital-fogyasztás nagymértékű visszaszorítását, de a folyamatos területbejárásoknak köszönhetően számos illegális szemétlerakót és hajléktalantábort is felszámoltak, a visszaellenőrzéseknek köszönhetően pedig nem épülnek újak.

mior_evertekelo_170324ml_10.jpg

Persze – fűzte hozzá Hubay György – a biztonsági modell fenntartása bizony sok pénzbe kerül, de vállalják a döntésük következményeit, és ha kell, dacolnak az őket ért támadásokkal is.

– Ma is felelős politikai döntésnek gondolom például annak felvállalását, hogy minden eddigit meghaladó forrásokat fordítunk az emberek biztonságára, a biztonságérzet javítására – hangsúlyozta a bizottsági elnök. – Ennek az anyagi áldozatvállalásnak is köszönhető az önkormányzati rendészet többszöri létszámbővítése, közte a körzeti rendészek munkába állása 2015-ben.

mior_evertekelo_170324ml_22.jpg

A Rendészeti Bizottság felállításával gyorsabbá vált a képviselők, de a lakosság számára is a visszacsatolás. Az új testület tartja a kapcsolatot a Miskolci Rendőrkapitánysággal és a Miskolci Önkormányzati Rendészettel is. Hubay György reményét fejezte ki, hogy ez a hármas együttműködés folyamatosan jobbá, hatékonyabbá válik.

– Végül szeretném bejelenteni, hogy a nyomortelepek felszámolását folytatjuk! Jövő héten az egyik legnagyobb ilyen telepen, a Számozott utcákban bontunk el mintegy 80 romos házat. De szintén jövő héten adjuk át a harmadik Rendészeti Alközpontot is a Bagolyvárban – ismertette a Rendészeti Bizottság elnöke.

mior_evertekelo_170324ml_9.jpg

Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány úgy fogalmazott, a miskolci városvezetés közbiztonságra vonatkozó elképzeléseit az idő és az élet visszaigazolja. Méltatta a rendőrség és a rendészet közötti „konstruktív és ésszerű munkamegosztást”.

mior_evertekelo_170324ml_15.jpg

– Mindez azt eredményezi, hogy a saját feladatainkat hatékonyabban, több időráfordítással és nagyobb eredménnyel tudjuk végezni – húzta alá a rendőrfőkapitány, aki dicsérte a rendészet felkészült, határozott és intézkedésre képes állományát.

mior_evertekelo_170324ml_24.jpg

„Miskolcot szolgáljuk!” – szól a MIÖR jelmondata. A szervezet vezetője, Kovács László Csaba évértékelőjében rámutatott, a költségvetésük megháromszorozódott: míg 2013-ban mintegy 256 millió forintból gazdálkodtak, addig idén már 756 millió jut a rend biztosítására. A rendészet létszáma is folyamatosan nőtt, ma már 160 munkatársuk van, de egyre bővül a járműparkjuk, valamint technikai és kényszerítő eszközeik száma is. Megtudhattuk azt is, hogy tavaly közel 70 ezer esetben intézkedtek a rendészek, folyamatosak voltak a bel- és külvárosi ellenőrzések.

mior_evertekelo_170324ml_38.jpg

Az évértékelő állománygyűlés zárásaként hat rendész – Homoki Péter, Király Péter, Marosi Miklós, Miklós Attila, Telekes Zsolt és Tóth András segédfelügyelő – vehetett át elismerő oklevelet Kriza Ákos polgármestertől és Kovács László Csaba vezetőtől.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat