2018. december 16. Etelka, Aletta
Monumentális produkció: a Lovagi Tornák Terén harcolt a Gladiátor (Képgalériával)
Muntyán Bernadett
|
2018. május 21. 13:35
|
frissítve: 2018. május 23. 14:57
Látványos történelmi musicalnek adott otthont vasárnap este Diósgyőrben a Lovagi Tornák Tere. Mészáros László és Galambos Attila új történelmi produkciója Nikomédiában, a Római Birodalom keleti fővárosában játszódik.

gladiator_-_a_nemzeti_lovas_szinhaz_eloadasaban_20180520_bl_007_web.jpg

A Nemzeti Lovas Színház Gladiátor című előadása a Római Birodalom egyik izgalmas időszakát dolgozza fel, az azonos című filmtől teljesen eltérő történelmi figurákkal és cselekménnyel. 35 ló, közel 60 gyalogos szereplő, 4 kaszkadőr. Minden adott volt ahhoz, hogy egy olyan produkció elevenedjen meg a Lovagi Tornák Terén, mely során az ember csak kapkodja a fejét. És ez így is történt vasárnap este Diósgyőrben! Nem volt egyetlen pillanat sem a közel 3 órás előadás alatt, amíg ne történt volna valami meghökkentő, valami lélegzetelállító az arénában.

gladiator_-_a_nemzeti_lovas_szinhaz_eloadasaban_20180520_bl_004_web.jpg

A történet a 3. század meghatározó történelmi figuráit (Diocletianus császár, Szent György lovag) és egy elképzelt szerelmes pár sorsát mutatta be. Az ember szinte azt se tudta, hová nézzen, hiszen mindig minden sarokban történt valami: a tér egyik oldalán lovak vágtáztak, melyeket római szekerek követtek, a másik oldalon táncosok vonták magukra a közönség figyelmét, a harmadikon valaki felállt a ló hátára, míg a negyedik oldalon egy másik csapat fáklyát gyújtott – közben természetesen mindenki énekelt. Úgy röppent el ez a három óra, hogy át sem futott az agyamon, mennyi az idő, csupán arra tudtam koncentrálni le ne maradjak valami történésről.

A Nemzeti Lovas Színház Pintér Tibor vezetésével immár tíz éve hódít Magyarországon, egyedülálló lovas produkcióival. Az ókori történet is monumentális produkcióként elevenedett meg előadásukban, igazi sztárszereposztással. – Az, amit a Nemzeti Lovas Színház képvisel európai szinten is egyedülálló – mondta el portálunknak Pintér Tibor –, hiszen nagyon kevés olyan lovas színház van, mely dramaturgiai következetességgel játszik végig egy darabot.

– Általában lovas showk vannak, de mi attól vagyunk speciálisak, hogy lóra ültetjük a színészeket. Tíz évvel ezelőtt, amikor elkezdtem ezt műfajt megálmodni és kifejleszteni, már annak is örültünk, ha pár lóval be tudtunk vágtázni, és elénekeltünk valamit a ló hátáról. Ma már arról szól ez a műfaj, hogy olyan lovakat keresünk, idomítunk, amelyek táncra perdülnek alattunk, és ez a tánc egészíti ki a mi muzsikánkat. Így aztán, mint a kentaurok, egybeolvadva a lovainkkal próbálunk mi is szó szerint táncra perdülni éneklés közben – tette hozzá.

gladiator_-_a_nemzeti_lovas_szinhaz_eloadasaban_20180520_bl_001_web.jpg

A Nemzeti Lovas Színház jelenleg 16 lóval rendelkezik, amelyek között van andalúz, fríz, magyar sportló és magyar félvér is. Napi 3-4 órákat lovagolnak a színészek, különböző kaszkadőrök és edzők segítségével. Dallos Gyula, többszörös Európa- és világbajnok frízlovas a mentoruk. Pintér Tibor elmondása szerint, a Nemzeti Lovas Színház küldetése, hogy amikor történelmi filmhez nyúlnak, előadásuk  kísértetiesen hasonlítson az eredeti alkotásra mind látványelemeiben, mind pedig érzésvilágában.

A miskolci közönség is egyfajta "4 D-s filmet"  kapott, ahol nemcsak a kosztümök voltak autentikusak, de az illatok is stimmeltek, sőt még néha a homok is fölcsapódott az arcunkra. Úgy éreztük, a Római Birodalom egyik arénájának közönségeként drukkolhattunk a főhősnek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat