2018. június 25. Vilmos
Miskolc
8°C / 18°C
Móra Ferencre emlékeztek
Miskolc TV / minap.hu
|
2017. május 17. 21:00
|
frissítve: 2017. május 18. 15:46
Dédunokájával emlékeztek szerdán Móra Ferencre a róla elnevezett könyvtárban. Az író kedvence az Avas volt. A gyerekek most a dédunokáját kérdezhették.

mora_ferenc_1.jpg

A gyerekeket Móra Ferenc költészete, prózája és természetesen személyisége érdekelte a legjobban. Az író ugyan nem miskolci származású volt, de mindig szeretett a városban járni. Sok barátja is volt itt.

– Legelőször 1905-ben járt Miskolcon, aztán volt olyan év, 1929, amikor többször is volt itt, és legutoljára 1933. május 16-án, halála előtt egy évvel látogatta meg a várost – mondta el Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár városi hálózati igazgatóhelyettese. – Akkor már betegeskedett.

mora_ferenc_3.jpg

Ahogyan Móra Ferenc egykor, úgy dédunokája, Vészits Andrea is sokszor, leginkább a Móra emléknapok keretében jön Miskolcra. Ezúttal arról mesélt, hogy dédnagyapjának minden alkotását az élet ihlette.

– Szinte minden műve a valóságból táplálkozott. Nagyon-nagyon érdekes. Minden művének, tehát a meséknek is megvolt a valóságalapja. A Kincskereső kisködmön és az összes gyerekkorával foglalkozó történet a saját gyerekkorából ered.

mora_ferenc_4.jpg

A Móra-napon a Miskolci Musical Dalszínház előadásában hallhattak megzenésített verseket az érdeklődők. A gyerekek pedig dedikáltathatták Móra-köteteiket a már életében is nagyon népszerű író dédunokájával.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat