2018. november 15. Albert, Lipót
Múzeumok Éjszakája Miskolcon: több helyszín, régészeti ritkaságok, családi programok
Kujan István
|
2018. június 18. 15:24
|
frissítve: 2018. június 20. 11:49
Június 23-án már 16. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, Miskolcon – ahogy megszokhattuk – rendkívül gazdag programkínálat várja az érdeklődőket. A múzeum 7 kiállítóhelyen készül, de érdemes lesz a Lévay könyvtárhoz és Lillafüredre is ellátogatni – bizton állíthatjuk: az egész család megtalálja a számára kedves programot.

A programokról részletesen hétfőn tájékoztatták a sajtó munkatársait a szervező intézmények képviselői.

A Herman Ottó Múzeum összesen 7 kiállítóhelyen várja az érdeklődőket délután 4 órától egészen éjfélig. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettese kiemelte, a Családok évében maguk is igyekeztek úgy összeállítani a programkínálatot, hogy minden korosztály megtalálja a számítását, és hogy közös élményeket nyújtsanak a családoknak. A Görgeyn található központi épületben az Évszázadok aranya című kiállítás a fő attrakció: a régészeti ritkaságokat csak itt, csak ezen az éjszakán tekinthetik meg az érdeklődők. Az elmúlt 120 évben előkerült arany, aranyozott, illetve ezüst ékszekeret mutatja be a múzeum gyűjteményéből. Csaknem az összes leletet kiállítják, ezek a rézkortól egészen a 16. századig terjedő időszakot fogják át.

muzeum_ejszaka_sajttaj_180618_ki_13.jpg

Fotó: Kujan István

A Seuso-kincs vendégszereplése után újra megnyitják a képtárat, a kiállított remekművek közül pedig megválaszthatjuk a legszebbet, a szavazók között pedig egy igazán különleges ajándékot sorsolnak ki: a győztes művekről tanúsítvánnyal ellátott, művészi igényű reprodukciókat sorsolnak majd ki. A papszeri kiállítási épületben kézműves foglalkozások, zenei Szemere-szalon és még filmvetítés is várja a látogatókat.

A Rákóczi-házban előadást hallgathatunk meg például a rovásírásról, Agatha Christie munkásságáról, de pajzán versek is elhangzanak, és udvari gitárkoncert, valamint a Miskolci Klezmer Band koncertje is szerepel a programban.

A Színészmúzeumban pedig Latabár Kálmán legendás szerepe, Latyi Matyi, a furfangos cukrászinas története elevenedik meg egyestés alkalmi kiállítás keretében.

muzeum_ejszaka_sajttaj_180618_ki_15.jpg

Éliás István, a Miskolci Galéria kurátora a programba első alkalommal bekapcsolódó Alkotóház programjairól szólt. Kifejtette, a Múzeumok Éjszakáján olyan amatőr alkotókat várnak, akik még nem mutatták meg magukat a szakmának, a nagyvilágnak. - Egy képzőművészekből álló zsűrit szerveztünk erre a mappa-mustrára, hogy értékeljék és tanácsokkal lássák el a lelkes alkotókat – tette hozzá.

Mátrai Imre, az Északerdő Zrt. LÁEV üzemigazgatója elmondta, több éve igyekeznek ezen program alkalmával is felhívni a figyelmet Lillafüred értékeire. Lesz mozdonybemutató, és természetesen indítanak különvonatokat is. A Herman Ottó Emlékháznál hangulatfényes barokk muzsika várja majd az érdeklődőket este 8 órától.

Harcsik Béla, a Kohászati Gyűjtemény vezetője hozzátette, idén is várják a látogatókat az őskohónál, egyszer egy évben, csak most lesz kivilágítva a kohó. Emellett a Miskolci Egyetem Műszaki, valamint Anyagtudományi Kara is eljön játszóházakkal, látványos kísérletekkel. A Mályi Madármentő Állomás pedig megmutatja az éjszaka madarait. Szintén látványosnak ígérkezik egy másik programjuk is: szentjánosbogarak rajzását csodálhatjuk majd meg.

muzeum_ejszaka_sajttaj_180618_ki_27.jpg

Darab Dóra, a Lillafüredi Sport- és Kalandpark értékesítési munkatársa elmondta, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén már két attrakcióval is készülnek: lézerharccal és szabaduló szobával. Igyekeztek a családokra még nagyobb figyelmet fordítani.

Csörnök Mariann, a II. Rákóczi Ferenc Városi és Megyei Könyvtár PR-munkatársa úgy fogalmazott, a Lévay József Muzeális Könyvtár és a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár kertjében mindig egy nagyon hangulatos megállót igyekeznek teremteni „félúton” a papszeri épület és a Görgey központi épülete között. A Lévay-relikviák bemutatása mellett szuperkedvezményes beiratkozással és kulturális, családi programokkal várják a múzeumi éjszakázókat.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat