2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
Múzeumok Őszi Fesztiválja – Csontváry-alkotások Miskolcon
minap.hu
|
2017. október 20. 11:31
|
frissítve: 2017. október 21. 22:19
Hamarosan befejeződik Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festményének restaurálása, és a világhírű kép – még idén – visszakerül a Herman Ottó Múzeum Képtárába. Ennek az eseménynek a bevezetője a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik kiemelkedő programja, ami az irodalom segítségével mutatja be a híres magyar festő alkotásait.

Csontváry útján járva, képzőművészet és irodalom találkozására invitálja a Herman Ottó Múzeum Képtára a látogatókat október 21-én, szombaton délután 3 órától.

– A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat idei központi témája – az Arany János- és a Szabó Magda-emlékévben – az irodalom, melynek kapcsán ezúttal még szélesebbre nyitjuk Képtárunk ajtaját – tájékoztatott közleményében a Herman Ottó Múzeum. – Míg a képzőművészek esetében a látvány egy konkrét tárgyban ölt testet, addig az írók megfoghatatlan, de árnyalatokban gazdag szavak segítségével fejezik ki belső látásukat. Ennek a gondolatnak a mentén felvetődik a kérdés: hogyan szól ugyanarról a témáról a költő és a festő?

Ez a gondolatébresztője annak az október 21-i beszélgetésnek, amelynek vendége Jász Attila, József Attila-díjas költő lesz. A meghívott szerző az egyik legnagyobb magyar festő, Csontváry Kosztka Tivadar alakját idézte fel a Naptemplom villanyfényben címmel 2011-ben megjelent versciklusában. A kötet verseit inspiráló nevezetes Csontváry-képek közül három a Herman Ottó Múzeum Képtárában található (az Öreg halász jelenleg restaurálás alatt áll). A Mandulavirágzás és A Keleti pályaudvar éjjel című festmények között a rendezvény résztvevői a képek és a szövegek találkozásának lehetnek tanúi.

A rendezvényen látható lesz még az állandó kiállítás részét képező Felvidéki utca című festmény, valamint két olyan Csontváry-alkotás, amelyek töredékként maradtak fenn, és bár a múzeumi gyűjtemény darabjai, korábban még nem szerepeltek a kiállításban – zárul a közlemény.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat