2018. augusztus 20. István
Miskolc
16°C / 30°C
Nagy értékű csehszlovák bélyegeket árvereznek el Prágában
mti.hu
|
2018. február 13. 15:12
|
frissítve: 2018. február 14. 13:51
Nagy értékű csehszlovák bélyegeket árverez el a Burda aukciósház márciusban Prágában, három árverésén összesen 3400 bélyeget, valamint több bélyegsorozatot, blokkot vehetnek meg az érdeklődők.

csehszlovak_belyeggyujt.jpg

Képünk csak illusztráció. Forrás: albumportal.hu

A gyűjtemények együttes kikiáltási ára meghaladja a 26 millió koronát (302 millió forint) - derül ki a Burda honlapján nyilvánosságra hozott katalógusból. A március 9-ére, 10-ére és 11-ére meghirdetett árverésen a legnagyobb érdeklődés Radko Pytlícek bélyeggyűjteménye iránt van, aminek az értékét a külföldi biztosítók több mint százmillió koronában (több mint egymilliárd forint) állapították meg. A gyűjtemény első része, mintegy húsz százaléka tavaly márciusban kelt el összesen több mint tízmillió koronáért (116 millió forint).

A jelenleg 75 éves Ludvík Pytlícek - az egyik legismertebb cseh bélyeggyűjtő - azért bocsátotta árverésre gyűjteményét, hogy az érte kapott pénzt szétoszthassa családja körében. Pytlícek tagja az elit bélyeggyűjtőket tömörítő Club 100 de Monte Carlo de 1 Elité de la Philatélie nemzetközi klubnak. A most elárverezendő bélyegei közül a gyűjtők azokat a még az Osztrák-Magyar Monarchiában kiadott darabokat tartják a legértékesebbeknek, amelyeket Csehszlovákia megalakulása (1918) után Posta Ceskoslovenská bélyegzővel ellátva hoztak forgalomba az új államban. Ezek kikiáltási ára esetenként több százezer korona.

A Pytlícek-kollekció most eladásra bocsátott bélyegeit az 1918 és 1939 közötti időszakban adták ki. Az egész gyűjtemény egyik legértékesebbnek tartott példányát, a Magyar Posta-blokkot tavaly márciusban adták el Prágában kétmillió koronáért, azaz 23,2 millió forintért. A kilenc húszfilléres darabból álló, Magyar Posta feliratú bélyegblokk egy százdarabos teljes bélyeglap része, amelyet 1919-ben Posta Ceskoslovenská 1919 (Csehszlovák Posta 1919) bélyegzővel láttak el. 

A Ludvík Pytlícek tulajdonában lévő bélyegblokk értéke korábban ismeretlen volt, mert még sohasem adták el. A barna színű bélyeg egy aratót ábrázol. A kilenc darabból álló bélyegblokk azért értékes, mert a kép alatt a Magyar Kir(ályság) felirat található. A Magyar Posta felirat nyilván tévedésből került a képek alá, ezért nagy ritkaságnak számít.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat