2018. július 16. Valter
Miskolc
13°C / 27°C
„Ne kérje senki, hogy otthon üljek…” – Betti programajánlója
Muntyán Bernadett
|
2017. november 10. 16:34
|
frissítve: 2017. november 12. 14:46
A hétvége egyik legfontosabb programja, amelyről elsők között kell szót ejtenem, a libalakoma. November 11-én, Márton napján ugyanis, aki „libát nem eszik, az egész évben éhezik” – legalábbis így tartja a mondás. De természetesen nem csak a liba körül forog minden Miskolcon: lássuk a hétvége programkínálatát!

fullsizerender_1.jpg

Még mielőtt miskolci programok közül szemezgetnénk, mindenképpen fel kell hívnom a figyelmeteket, hogy szombaton egyetek libát. November 11-hez, Tours-i Szent Márton ünnepnapjához rengeteg népszokás kapcsolódik. Ezek közül az egyik, ami még a mai napig rendkívül nagy teret hódít, a libalakoma. Ugyanis úgy tartja a mondás: „Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik”. Így ez az első program, amit nem árt felvésni a hűtőn ékeskedő jegyzettömbünkre, hogy fogyasszunk bármit, ami libából készült.

Ha jól laktunk, vagy legalább megterveztük, hogy mit fogunk főzni a hétvégén, akkor eljött az ideje a programáradatnak.

turisztika_170927ml_3.jpg

Ha végigsétálunk a Széchenyi utca kövein, és kivételesen nemcsak a lábunk elé nézünk, hanem fel is emeljük a buksinkat, akkor megannyi monumentális, titokzatos, és régmúltat idéző kapu néz vissza ránk. Megannyi kapu, amelynek a történetéről szinte semmit sem tudunk. Pontosítanék: tudtunk! Hiszen november 11-én, szombaton a tematikus városnéző séták keretein belül a miskolci Tourinform Irodának köszönhetően mindent megtudhatunk a város kapualjairól. Ezen a szombaton „Különleges kapualjak, belső udvarok” címmel kalauzolja majd a város múltja iránt érdeklődőket Kupcsik Sarolta. A séta hossza körülbelül 1,5-2 óra, de nem kell megijedni, hiszen nem joggingról van szó, tehát csak szép komótos sétára kell számítani. A sétához előzetes regisztráció nem szükséges, azonban a minimum létszám, amivel útnak indul a csapat 10 órakor: 5 fő.

jatekfesztival_170211_ja_6.jpg

Ősszel is gyereknap! Legalábbis a Miskolci Egyetem Körcsarnokában – vagy közismertebb nevén az Ufóban, hiszen itt a Játékfesztivál. November 11-12. között minden képzeletet felülmúló játékdömpingre számíthatnak azok, akik ezen a hétvégén kilátogatnak az egyetemre. 1200 négyzetméteren 15 db felfújható izgalmas játék kel életre az 5-12 éves korosztály számára: Cash-box, légvárak, ugrálók, óriás csúszdák, akadálypálya, óriás domb, rodeo szörf, euro bungee. De lesz még itt ügyességi boxelo pálya rollerekkel, forgó henger, és felfújható focikapu is. 400 négyzetméteres szőnyegezett hempergő, az 1-5 éveseknek csúszdás ugráló, sárkányos mini akadálypálya, trambulin, duplo játszósarok, labdatenger, óriás szivacs építőkockák, kismotorok, dömperek, kifestők, és óriás kukacalagút gondoskodik a novemberi gyereknapról. Ha ez a sok játék még nem lenne elég, színpadi műsorokkal is készülnek a csemetéknek. Ki Mit Tud?, Ludas Matyi című vásári komédia, Janpi bohóc, kutyusok, és lufieső – csak, hogy néhányat említsek a repertoárból.

fenyszilankok_171108_ja_16.jpg

Molnár Rozália „Országjáró Fényszilánkok” című vándorkiállítását december 7-ig csodálhatja meg a miskolci közönség a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. Ifjúsági Házának Galériájában. Képeiben a méltán híres Tiffany-üveg technikáját alkalmazza, melyeket kiegészít például gyöngyökkel és csipkével. Leginkább szakrális témával foglalkozik alkotásai során, mert véleménye szerint a szeretetet egy felsőbb rendből kapjuk, és a mennyei atya szeretete az, ami átvilágítja, és az alkotásaival is ezt szeretné üzenni.

nyilt_nap_a_pedagogusoknak_20170930_bl_017_web.jpg

Szombaton a Diósgyőri Várban lovagi fegyverbemutatót tartanak. A vár lovagjai korhű öltözetben teszik ezt a középkori élményt még autentikusabbá. Ha kikapcsolnál a túlokosított hétköznapok szürkeségéből, vagy egyszerűen csak a vár és a lovagi öltözékek szerelmese vagy, úgy a Diósgyőri Vár felső várudvarában a helyed. Három különböző időpontban is a részese lehetsz ennek a középkori fegyverbemutatónak: 11.00-kor, 13.00-kor, és 15.00-kor.

lillafuredi_kisvasut_170816_vcs_30.jpg

A Lillafüredi kisvasút sem maradhat ki a libáskodásból: Márton napi libalakomára invitálja a természet rajongóit. 16 óra 55 perckor indul a Dorottya utcai végállomásról a kisvonat és este háromnegyed 10-re ér vissza ugyanide. Lillafüreden pedig mindenki megcsinálhatja a fényárban úszó függőkertet, és jól lakhat a Tókert Étterem libalakomáján. A kisvonaton zötykölődőket pedig újborral és kétféle háromfogásos menüválasztékkal várják az Északerdő Zrt. munkatársai. A menü és a program további részleteit mindenki megtalálja a www.eszakerdo.hu, vagy a www.laev.hu weboldalon. A programhoz előzetes regisztráció szükséges!

honeybeast.png

A Honeybeast a tavalyi nagy sikerű Erkel Színházban tartott Symphoney koncertjével országos turnéra indult az őszi-téli koncertszezonban. A turné során 7 nagyvárost érintenek majd, mely között Miskolc is szerepel. Városunkban 2017. november 11-én adnak koncertet a Művészetek Házában 19:00 órától. Az olyan Honeybeast-slágereket, mint a „Maradok”, az „Egyedül”, a „Hetes”, a „Bódottá” vagy az „Így játszom” ezúttal nagyzenekari kísérettel hallgathatjuk meg. A vendégzenészekkel kibővített zenekart tizenhat fős vonóskar, és egy női kórus segíti ebben.

barlangfurdo_dj_party_170722_ja_10.jpg

Szombaton  újfent lesz éjszakai fürdőzés, és újfent párosul hozzá muzsika is a Miskolctapolca Barlangfürdőben. Ezúttal Dj Dirty G egy igazi latin partyval gondoskodik arról, hogy ne csak a szaunában forrósodjon fel a hangulat. Apropó szauna! Szombat éjszaka három különböző időpontban lesz szauna szeánsz: sós, mézes és jeges csodákkal várják az izzadni vágyó közönséget. A hajnalig tartó móka legfontosabb partikellékeit ezúttal se hagyja otthon a mulatozni vágyó csapat: karúszó, úszószemüveg, és flip flop papucs mindenképp legyen a fürdőruha és a frottír köntös mellé betuszkolva a strandolós táskánkba. 8 órától startol az éjszaka legvizesebb bulija!

alma-koncert-original-37448.jpg

Ez a hétvége abszolút a gyerekekről szól! Az Alma Együttes is ezen a hétvégén érkezik Miskolcra. Vasárnap délután a Művészetek Házában délután 5 órától dübörög majd a „Nád a házam teteje…”. Ez az a koncert, ahol senki sem ücsöröghet csak úgy, itt mindenki énekel, és mindenki megmozdul – erről a fiúk gondoskodnak. A zenekar műsorában a nagysikerű saját dalok mellett 14 éve töretlen sikerrel adja elő a klasszikus és kortárs költők legszebb verseit megzenésítve. A koncert gerincét természetesen a nagy közönségkedvencek alkotják, mint az Almamánia, Nád a házam, Ma van a szülinapom, Helikoffer, de ezek mindig az aktualitást kiszolgáló dalokkal egészülnek ki.

ludas_matyi_002web.jpg

Forrás: csodamalom.hu

Vasárnap 10 óra 30 perctől „Háromszor veri ezt kenden vissza Ludas Matyi” a Miskolci Csodamalom Bábszínházban. Döbrögi, a gőgös és kegyetlen földesúr a vásárban elkobozza Lúdas Matyi egy szem libáját - aki Gertlúd névre hallgat -, ráadásul meg is vereti a fiút. Ám Matyit nem olyan fából faragták, hogy visszafizetetlenül hagyjon egy ilyen igazságtalanságot...

A programokhoz jó szórakozást, és szép hétvégét kívánok mindenkinek! Jövő héten ugyanitt, ugyanekkor! smiley

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat