2018. június 22. Paulina
Miskolc
13°C / 16°C
„Ne kérje senki, hogy otthon üljek…” – Betti programajánlója
Muntyán Bernadett
|
2017. szeptember 22. 13:24
|
frissítve: 2017. szeptember 24. 11:31
A héten megmutatta minden oldalát az ősz: volt szakadó eső, ragyogó napsütés, korai sötétedés és lehullott falevelekkel is találkozhattunk már. Mindenki elővette a kis őszi kardigánját, a sálak is felkerültek a hölgyek nyakába, és volt, hogy gumicsizmát is kellett a lábunkra rántani.

miskolcbolt_170906_ja_7.jpg

Ezen a héten volt az Európai Mobilitási hét, amelyhez természetesen Miskolc is csatlakozott, így mindenki kibringázhatta magát. Persze volt, hogy az eső rákoppintott az orrunkra, és sajnos maradtak el programok a víz miatt, de ennek ellenére pénteken, az autómentes napon kegyes volt az ősz, és kisütött ránk újra a nap. Elállt az eső, így mindenki előkaphatta a kamrában meglapuló kétkerekűjét, amelyről le kellett fújni a port, és keresztül-kasul tekerhetett a városon. Remélem, sokan választották a közösségi közlekedést, vagy legalább összekarolva a kollégáival egy autóban utaztak többed magukkal, és így kevesebb autó pöfögött a városban. Szombat reggelre fix, hogy mindenkinek izomláza volt a sok tekeréstől, és sétától, ettől függetlenül nem kell egész hétvégén a lábunkat vízbe áztatva a kanapén gubbasztani. Az izomlázra amúgy is rá kell mozogni, úgyhogy tessék felállni, és mulatni. Mondom, mi mindent lehet csinálni ebben a gyönyörű Bükk melletti városban.

automentes_nap_170921ml_67.jpg

Délelőtt 10 órától nyílt napot tart a Miskolci Állategészségügyi Telep, így szombaton akár azzal is kezdhetjük a napunkat, hogy örömet szerzünk egy, a menhelyen árválkodó kutyusnak, és megsétáltatjuk. De ha ennél is nagyobb örömszerzés iránti vágy dúl bennünk, akkor örökbe is fogadhatjuk a sétatársunkat ezen a napon a Fonoda utcai Állategészségügyi Telepen. Délután 2 óráig várják a kutyabarát leendő gazdikat, vagy azokat, akik szeretnék szebbé varázsolni ezeknek a négylábúaknak a szombati napját.

mi_avalon_kakao_b.jpg

Kakaó party! Ez nem vicc, tényleg! Az Avalon Park Maya Játszóházában szezonzáró Spongya Bob Kakaó partyt tartanak a legkisebbek legnagyobb örömére. Ez a Spongya Bobos, kakaós buli nemcsak egyetlen egy nap várja majd a csöppségeket, hanem szombaton és vasárnap egyaránt partyzhatnak a gyerekek. Egész napos kézműveskedés, pecsét-gyűjtős játékok, Spongya Bob kvíz, és a Csodamalom Bábszínház előadása csalogatja majd ki Miskolctapolcára a gyerkőcöket. Vasárnap a bábelőadás helyett Vajtó Lacival játszhatnak majd együtt a kakaót szürcsölő porontyok.

Késő délután újra zene dallama járja át a Vörösmarty Művelődési Házat. Ez alkalommal szüreti batyus bált rendeznek a Dallamok Szárnyán Művészeti Klub szervezésében. A jó hangulatról az est folyamán Fátyolos Pisti gondoskodik.

szuret_szolo_ill.jpg

Ünnepeljünk együtt! Invitál minket programjára a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, amely 35. születésnapja alkalmából szombaton a Diósgyőri Alkotóházban tartja szülinapi programsorozatát. 10 órától emlékoszlopot avattak, amelyet Szűcs Árpád és Váradiné Osváth Ilona kiállításának megnyitója követ. Mindeközben az udvaron kézműves vásár és mesterségek bemutatói közül szemezgethet majd a nagyérdemű. A szülinapi buli programsorozata a szombati nappal még nem ér véget, ugyanis vasárnap – ha valaki szombaton lemaradt volna róla –, még mindig kézműves vásár és mesterség bemutatók lesznek, valamint játszóház a kicsiknek és családi kézműves és népi ételkóstolás. Eközben Seres Zsuzsa hegedül, valamint lesz még itt Ludas Matyi mesejáték, Kisgyőri Népdalkör és Számadó Zenekar koncert, no meg az elmaradhatatlan táncház.

retro_201707120_bl_008_web.jpg

Szeptember 23-án tájékozódási túraversenyt tartanak a veterán és youngtimer autók részére. A túraverseny útvonala érinti a régi rallye pályákat és a Bükk csodálatos szerpentinjein kanyarog, tisztelegve a Centrum Bükk Kupa rallye verseny előtt. 9 órától lehet regisztrálni a futamra, majd 10 óra 30 perckor kezdetét veszi a verseny. Mivel közúton zajlik a verseny, a kresz szabályainak megfelelő közlekedést várnak el a szervezők a résztvevőktől.

dijlovaglas_lovagitornaktere_20170910_bl_014_web.jpg

Velencei békekötés ünnepe a Diósgyőri Várban. Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékszik vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre. 1381-ben a velencei dózse Nagy Lajos király várába érkezett, hogy a hosszú háborúskodást lezáró turini békekötést ratifikálja. Pompás öltözetű követek, szemet gyönyörködtető kincsek hirdették Velence nagyságát és behódolását a Lovagkirály előtt. Különleges pillanat volt ez a Diósgyőri vár történelmében, amellyel várunk felkerült arra a bizonyos térképre, és a világ tekintete Diósgyőr felé fordult. A turini békekötés ratifikálását és egyben az olasz és a magyar kultúra találkozását eleveníti fel a Diósgyőri vár hétvégi programja.

csodamalom.jpg

A programajánló utolsó etapjaként következzen a legkisebb olvasóink Kánaánja: a Miskolci Csodamalom Bábszínház! Vasárnap a Meseláda című előadásra vihetitek el anyut és aput, ahol Heiszmann Ildikó és Juhász Judit kinyitja azt a bizonyos Meseládát. A két játékos már évek hosszú sora óta kelti életre a három népszerű mesét – A didergő királyt, a Borsószem királykisasszonyt, valamint a mesék meséjét, a Piroska és a farkast. Nektek melyik a kedvencetek?

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat