2018. július 18. Frigyes
Miskolc
15°C / 23°C
"Ne kérje senki, hogy otthon üljek..." – Betti programajánlója a hétvégére
Muntyán Bernadett
|
2018. március 17. 09:35
|
frissítve: 2018. március 19. 08:48
Hófúvást, havazást és ónos esőt ígértek a meteorológusok, én viszont rengeteg olyan programot ígérek, amelyen hóesés közben is részt vehetünk. Miskolcon eshet a hó, fújhat a szél, vagy süthet a nap, egy biztos: mindig van mit csinálni. Íme a részletek:

avas_blog_170731ml_5.jpg

Minap-archív, Fotó: Mocsári László

A Diósgyőri vár betűvető mestere szombaton mindenkit megismertet az iniciálék történetével, és a középkori kódexek világával. Mi több, a látogatók maguk is kipróbálhatják a középkori írás művészetét egész nap. Hiszen 10 órától egészen délután 4 óráig várja a vár borozója a lelkes, betűvetésre éhes látogatókat.

nyilt_nap_a_pedagogusoknak_20170930_bl_017_web.jpg

Minap-archív, Fotó: Beregi László

Március 17-én, szombaton 9 órától megrendezésre kerül a Gymstick RoadShow az Egyetemi Körcsarnokban. Aki még sosem próbálta ezt az edzésformát, és elképzelése sincs, hogy milyen lehet egy gymstick óra, akkor érdemes kikukkantani az egyetemre. Az eszközt, azt a bizonyos gymsticket a helyszínen biztosítják számunkra, így csak kényelmes ruhát, törülközőt és sok-sok folyadékot kell magunkkal vinni. 10 órától kezdődik az 60 perces edzés; itt az ideje, hogy elkészítsük azt a bizonyos nyári formát!

remenyi_ede_kamarazenekar_160319_vcs_09.jpg

Minap-archív, Fotó: Végh Csaba

Szombaton 17 órától Gyerek-zenél-Ős koncert lesz a Művészetek Házában. A Reményi Ede Kamarazenekar hangversenyének első részében a válogatott Miskolcon zenét tanuló zeneiskolások és középiskolások – azaz az elmúlt években elindított Miskolc "Virtuózai" állnak szólistaként a kamarazenekar élén. Különlegesség, hogy az egyik szólista, Szalovszky Viktória, aki tavaly zongoraszólót játszott, idén furulyásként válogatta be a zenekar, elindult az MTVA által szervezett Virtuózok versenyén, és tovább jutott! A második részben a két nagyszerű miskolci zeneszerző, Lendvai Péter és Ács Gyula egy-egy új műve hangzik fel. Lendvai Péter concertojában közreműködik a CaXoTon klarinét quarett, Ács Gyula népzenére komponált művében pedig maga a szerző és Hajnal Ferenc játszik sok-sokféle népi furulyán- vonószenekari kísérettel. Vezényel: Gál Tamás és Lendvai Péter, művészeti vezető: Kriston Tamás.

barlangfurdo_dj_party_170722_ja_6.jpg

Minap-archív, Fotó: Juhász Ákos

Szombaton ismét éjszakai fürdőzés a Miskolctapolca Barlangfürdőben! A zenés, úszkálós esten három különböző időpontban szauna szeánsz is lesz: sós, mézes és jeges csodákkal várják az izzadni vágyó közönséget. A hajnalig tartó móka legfontosabb partikellékeit ezúttal se hagyja otthon a pancsolni vágyó csapat: karúszó, úszószemüveg, és flip flop papucs mindenképp legyen a fürdőruha és a frottír köntös mellé betuszkolva a strandolós táskánkba. 8 órától pedig mindenki elfoglalhatja kedvenc helyét a medencék szélén. A hangulatról Dj Dora, az Éjjel-nappal Budapest-ből ismert Zsófi gondoskodik, aki 22:00-23:30 között szórakoztatja majd a közönséget. Házigazda Dj Dirty G.

barlangfurdo_dj_party_170722_ja_21.jpg

Minap-archív, Fotó: Juhász Ákos

Vasárnap 10 óra 30 perctől a Miskolci Csodamalom Bábszínházban a Mazsola című előadásssal várják a legkisebb közönséget. Manófalvi Manó, a madárijesztők barátja egy szép napon födél nélkül maradt. Szerencsére talált a mezőn egy jókora sütőtököt, aminek a cinkék már kivájták a belét. Csinosan berendezte, dundi szalmazsákot készített magának, jó kis karosszéket, és lámpagyújtás után vidáman olvasott újságot. Egyszer csámcsogást hallott kintről. Egy induri-pinduri malac rágta a házat. Ugye ti már tudjátok, ki volt ez az induri-pinduri kismalac? Hát Mazsola! Aki persze ott is maradt mindjárt a kis tökházban, és ha eljösztök a bábszínházba, megtudhatjátok, mi minden történt Mazsolával, a szeretetreméltó, falánk és kissé lusta, de nagyon kedves kismalaccal.

mazsola3-448x330.jpg

Minden hónap harmadik vasárnapján, tehát most vasárnap is, megrendezik Miskolcon a termelői napot. A vásár során helyi és környékbeli termelők és kézművesek kínálják termékeiket, melyeket meg is kóstolhatnak az érdeklődők. A nap során kulturális és gyermekprogramok is várják a látogatókat.

Vasárnap sem maradunk parlagon, ha a Diósgyőri vár népén múlik: a lovagok a középkori fegyverkezés és harcászat rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket. A korhű öltözékeket és viseleteket a látogatók fel is próbálhatják, így még inkább átélhetik a lovagkor hangulatát. Mindezt három különböző időpontban: 11 órakor, 13 órakor, és 15 órakor a vár borozójában.

fiatal_festo_szandra.jpg

Március 8-tól megnyílt Reinecker Szandra kiállítása a Miskolci Nemzeti Színházban: a Nagyszínház emeleti nézőtéri társalgójában. A tárlaton 30 képet láthat a miskolci közönség. Az alkotások egy hónapon keresztül tekinthetőek meg a színház közönsége számára, de előadásokon kívül, előre egyeztetett időpontokban a művész tárlatvezetésével együtt is látogatható a kiállítás. A jogászként végzett művész két éve fest jellemzően akril festékkel vászonra, vagy farostra, de szívesen kísérletezik különböző vegyes technikákkal is. Nem tanulta a képzőművészetet, autodidakta módon sajátította el a technikákat, gyakran az interneten elérhető videók segítségével. Művei többségükben figurális és absztrakt képek, témáit tekintve pedig a nőiség, az emberi érzések, érzelmek jelennek meg bennük. A sokszínű, erőteljes figurális alakzatokról Picasso képei juthatnak a szemlélődő eszébe, a művész nem is titkolja, hogy nagy hatással volt rá a spanyol festőzseni munkássága.

seuso_kiallitas_51.jpg

Minap-archív, Fotó: Juhász Ákos

A hétvégén utoljára nézhetjük meg a Sueso-kiállítást Miskolcon. Március 18-ig a Herman Ottó Múzeumban látható a késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstlelet-együttese, a Seuso-kincs. Minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődés miatt, a Herman Ottó Múzeum újabb regisztrációs helyekkel növelte a félóránként induló turnusok látogatószámát, hogy minél többen megtekinthessék a páratlan római kori műtárgyegyüttest. Akik szeretnék megtervezni látogatásuk idejét, keressék fel a www.seusomiskolc.hu honlapot, ahol korlátozott számban foglalhatók újabb időpontok. Akik nem tudnak időpontot foglalni, naponta 9 és 21 óra között bármikor felkereshetik a múzeumot, rövid várakozás után biztosan meg tudják nézni a műkincseket. Bővebb felvilágosítás a 46/560-178-as telefonszámon, vagy a seusomiskolc@gmail.com e-mail címen.

magyar_vagyok_rajzverseny_6.jpg

Minap-archív, Fotó: Kujan István

25 éve szólítja meg a fiatalokat a „Magyar vagyok… Határtalanul” című rajzpályázat. Idén több mint ötszáz alkotás érkezett be határon innen és túlról, melyek március 27-ig tekinthetőek meg a Művészetek Házában. A gyerekek idén azt mutatták meg, mit jelent számukra magyarnak lenni. Idén 540 rajz érkezett be határon innen és túlról, 230 alkotás került a falakra, közülük 50-et díjazott a szakmai zsűri. Alkotásaikkal a gyerekek azt mutatták meg, mit jelent számukra magyarnak lenni.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat