2018. szeptember 20. Friderika
Miskolc
13°C / 26°C
„Nem engedjük az idősek közelébe a bűnözőket Miskolcon!”
minap.hu
|
2016. július 18. 20:03
|
frissítve: 2016. július 20. 15:50
Az idősek védelme kiemelt feladat Miskolcon a rendészeti politikában. A Salkaházi Program keretében kiosztott vagyonvédelmi eszközök is fokozzák a szépkorúak szubjektív biztonságérzetét, a hétfőn délután megnyitott előadás-sorozat keretében pedig, havonta egy-egy alkalommal különböző bűnmegelőzési témákról hallhatnak előadásokat a Miskolci Önkormányzati Rendészet Győri kapui épületének előadótermében.

mior_160718_vcs_09.jpg

Kiss János alpolgármester a bűnmegelőzési előadás-sorozat megnyitóján kiemelte: ha egy városban nincs rend, akkor a gazdasági sikereket sem lehet élvezni. Miskolc gazdasági mutatói folyamatosan javulnak, nagyobb ütemben fejlődik a gazdaság, mint a többi hasonló megyeszékhelyen. Városunk azonban nemcsak gazdaságilag sikeres, a Fidesz-KDNP 2010-ben új, az erőforrások bővítését szem előtt tartó rendészeti doktrínát is meghirdetett.

Ennek keretében folyamatosan bővül az önkormányzati rendészet létszáma, fejlődik az infrastruktúra és a technika. Több száz új kamera érkezik okos szoftverekkel városunkba, amelyek úgy vannak programozva, hogy bűncselekmény esetén emberi beavatkozás nélkül riasztást adnak le a rendőrség felé. Miskolc egész Magyarországon rendészeti mintavárossá vált, egyre többször látjuk vendégül más városok rendészeit, akik tanulni, példát venni jönnek ide.

mior_160718_vcs_08.jpg

A fejlődés pedig számokban is mérhető – hangsúlyozta Kiss János. A legdinamikusabb javulás a közterületen elkövetett bűncselekményeknél tapasztalható. A rendőrségi statisztikák szerint 2010-ben majdnem kétezer volt a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, 2015-re ez közel a felére csökkent.

Az öt előadásból álló sorozat most az idősekre koncentrál, akik az egyik kiszolgáltatottabb társadalmi csoportot képezik, a fiatalok mellett.  - Természetesen tudjuk, hogy a rendvédelem nem az egyén felelőssége, de fontos, hogy az egyén minél inkább fel legyen készülve egy-egy veszélyes helyzetre – hangsúlyozta az alpolgármester.

mior_160718_vcs_03.jpg

A „Ne váljunk áldozattá” címmel útjára indított előadás-sorozatot Miskolc közösen szervezi az önkormányzati rendészettel. Az elkövetkező öt hónapban szó lesz az áldozatvédelemről, a trükkös lopásokról és a vagyonvédelemről is. Az első előadáson Kovács László Csaba a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője mutatta be a szervezetet.

mior_160718_vcs_13.jpg

Kiss János kiemelte: a bűnözők mindig a leggyengébbeket támadják a legszívesebben, ezért közös felelőssége mindenkinek, aki a közrendért dolgozik, hogy ezeket a társadalmi csoportokat különös védelemben részesítse. - Ezért az az elvárásunk a rendészeti vezetéssel szemben, hogy a miskolci nyugdíjasokat minden körülmények között védjék meg, és tegyék világossá a bűnözők előtt, hogy nem engedjük őket az idős emberek közelébe. Azt a szövetséget, amit a Salkaházi Programban kötöttünk a miskolci nyugdíjasokkal, határozott és következetes idősvédelmi politikával kell biztosítani – hangoztatta az alpolgármester.

mior_160718_vcs_02.jpg

Fotó: Végh Csaba

 

 

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat