2018. augusztus 16. Ábrahám
Miskolc
14°C / 27°C
Nem minden kerékpár, aminek két kereke van
minap.hu
|
2018. június 14. 10:24
|
frissítve: 2018. június 15. 11:48
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőri ellenőrzések során előfordult, hogy a kerékpárnak hitt jármű segédmotor-kerékpár volt. Sok esetben az érintett nem is tudta, hogy pontosan mivel közlekedik.

Vannak olyan kétkerekűek, amelyek felszereltsége már a segédmotor-kerékpárok szintjére emeli az egy nyomtávon haladó járműveket, így a vonatkozó jogszabályok is különbözőek. A rendőri tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintettek sokszor nem is tudják, hogy a kerékpárnak árult jármű, már segédmotor-kerékpárnak minősül.

elektromos_kerekpar.jpg

Elektromos kerékpár. police.hu

A baleset-megelőzés és a biztonságos közlekedés érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály felhívja a figyelmet, hogy kerékpárként csak olyan kétkerekű jármű használható, amelyet emberi erő hajt és ezt legfeljebb 300 Watt teljesítményű motor segíti. Amennyiben a motor önállóan képes hajtást biztosítani, nem pedig csak segítő funkciót lát el, illetőleg a közlekedési eszközön nincs is pedál, úgy már a KRESZ-nek nem a kerékpárra, hanem a segédmotoros kerékpárra vonatkozó rendelkezéseit kell figyelembe venni a közúti ellenőrzések során.

kerekpar_reszei.jpg

Kerékpár. police.hu

A segédmotor kerékpár használatához szükséges az érvényes vezetői engedély, motoros bukósisak, illetve figyelembe kell venni az utas szállítási tilalmat is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat