2018. július 19. Emília
Miskolc
15°C / 25°C
A népi mesterségeket népszerűsítették
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. március 26. 10:17
|
frissítve: 2017. március 27. 13:47
Fafaragók, kosárfonók, kovácsok és pásztorbotkészítők mutatkoznak be egy héten át a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnél. A régi népi mesterségek megmentése a cél. A programokra pályáztak. Több száz gyerek ismerhette meg az eltűnőben lévő mesterségeket a Diósgyőri Alkotóház udvarán.

kezmives_vasar_170326ml_4.jpg

Fotó: Mocsári László

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, a felvidéki Gömöri Kézművesek Társulása és a Tarnowi Regionális Múzeum közös pályázatot nyújtott be a pozsonyi székhelyű Visegrad Fund nevű szervezethez, Mentsük meg a régi, népi mesterségeket a Visegrádi 4-ek országaiban címmel.

kezmives_vasar_170326ml_3.jpg

A projekt tavaly novemberben vette kezdetét Tarnowban, ahol egy kétnapos konferencián vitatták meg a meghívott részvevők a program témáját. Idén februárban aztán Krasznahorkán már kiállítást is rendeztek, Nagy György és a gömöri kézművesek.

kezmives_vasar_170326ml_1.jpg

A tavasz folyamán, március végén a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület Alkotóházában egy egyhetes rendezvény keretén belül mélyülhettek el a témában a résztvevők. Március 20-26. között szakmai és mesterség-bemutatókkal, rögtönzött tárlatokkal igyekeztek régi mesterségeket bemutatni a nagyközönségnek.

– Azt tapasztaljuk, hogy nagyon kevés néprajzi ismerettel rendelkeznek a fiatalok, legyen az néptánc, népzene vagy népi tárgyalkotás – mutatott rá Gergye Zoltán, a népművészeti egyesület elnöke. – Éppen ezért is ismeretterjesztést nyújtunk, a programjainkon látják, kipróbálhatják a gyerekek a népi mesterségeket, így válik számukra élményszerűvé.

kezmives_vasar_170326ml.jpg

Az egyhetes program keretében vasárnap Népművészeti és Kézműves Vásár rendeztek a Diósgyőri Kézműves Alkotóház udvarán.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat