2018. június 21. Alajos, Leila
Miskolc
16°C / 18°C
A növekedés fenntartását szolgálja a régi kapcsolat keretbe foglalása
Kujan István
|
2017. november 13. 20:41
|
frissítve: 2017. november 15. 10:07
A Miskolci Egyetem és a BOKIK meghatározó szerepet tölt be a régió gazdaságának fejlesztésében: a kamara döntő mértékben a vállalkozási, az egyetem pedig az oktatási és kutatás-fejlesztési oldalról. A két szervezet hosszú ideje tartó, sokrétű és gyümölcsöző kapcsolatot ápol egymással – most ezt egy közös együttműködési megállapodásban is rögzítették a felek. A hétfőn aláírt együttműködési megállapodás a formális kereteket is megteremti a kapcsolat fokozottabb és összehangoltabb megvalósításához.

Torma András rektor köszöntőjében rámutatott, a mostani aláírással a jogi hátterét teremtik meg az évtizedes jó kapcsolatnak. – A kamara mint köztestület a megye vállalatait, köztük a kis- és középvállalkozásokat (kkv) fogja össze. Az együttműködésnek köszönhetően az egyetem gazdagodik mindazzal az információhalmazzal, amit a BOKIK nyer ebből a kapcsolatrendszerből, mi pedig a tudományos hátteret biztosítjuk a kamara és a kapcsolatai számára – ismertette.

bokik_egyetem_171113_vcs_02.jpg

Az egyetemi hallgatók gyakorlati képzési hátterének fejlesztése, a duális képzésbe bevont szervezetek és vállalkozások számának növelése, a képzési programok korszerű, a munkaerő-piaci igényeket kielégítő tartalmi fejlesztése mind olyan feladata a Miskolci Egyetemnek, amelyben folyamatosan fejlődni kell, és amiben a felsőoktatási intézmény partnere, a BOKIK segítséget nyújt majd a következő években.

Deák Csaba kancellár elmondta, az együttműködés tovább erősíti a Miskolci Egyetem versenystratégiáját a műszaki területeken, ahol a kínált képzéseik országosan is egyedülállóak, erősek. A felsőoktatási intézmény mind a multinacionális nagyvállalatokkal, mind a kkv-kkal, az önkormányzati vállalatokkal szoros kapcsolatokat ápol: jelen van úgy a kutatás-fejlesztésben, mint például a minőségjavításban, a hatékonyságnövelésben, vagy a termékfejlesztésben elindult közös projektekben.

bokik_egyetem_171113_vcs_03.jpg

- Kutatás-fejlesztési, mérnöki szolgáltatásokkal tudjuk segíteni a kkv-kat, azonban itt van fejlődési lehetőség, hiszen a több milliárdos infrastruktúránkat nem mindig ismerik, nem feltétlenül tudják, hogy hogyan tudnák kihasználni. A kamara közvetítő szerepet tud ebben vállalni, a kkv-k pedig növelni tudják versenyképességüket – fejtette ki a kancellár, aki hozzátette: az egyetem a megállapodás által még jobban bekerül a megye gazdasági vérkeringésébe, ami a hallgatók és a vállalatok számára újabb lehetőségeket nyit meg.

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke úgy fogalmazott: hogy a következő években mi fog történni a megyében, az emberek hogyan fognak élni, azt ennek a megállapodásnak a sikere is befolyásolhatja. Hiszen a két intézmény együttműködése „napi szinten határozhat meg feladatokat”.

- A kamarának is az az érdeke, hogy a Miskolci Egyetem a régió tudásközpontja legyen, és reményeink szerint hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A legfontosabb kérdés a jövőben a vállalatok versenyképessége lesz; a lendületük 2-3 évig kitart, de aztán versenyképesség nélkül nem lesz növekedés. Ennek egyik kulcseleme a tudás, amit az egyetemek közvetítenek a vállalatok felé. A kamara ebben katalizátor szerepet játszik – húzta alá Bihall Tamás, aki az elvégzendő feladatok között a duális képzés, a középszintű szakképzés és a nemzetközi kapcsolatok javítását említette. Ezeket a mostani megállapodás is tartalmazza.

- Ha a célkitűzéseink megvalósulnak, biztos vagyok abban, hogy jelentős mértékben erősítik majd a megye gazdasági erejét, amit a hétköznapokban is éreznek majd az emberek. És akkor egyszer s mindenkorra kilépünk az egykori szürke bányász-kohász régió szerepéből – húzta alá a kamara elnöke.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat